Čim manj dodatne toplote

Če nimate klimatske naprave, je edina rešitev, kako lahko prostore ohranjate hladne, ta, da vsaj čez dan enostavno ne proizvajate dodatne toplote. To pomeni, da ne uporabljate štedilnika in da ugasnete luči, raje pa tudi ne glejte v televizor ali računalnik.

Ventilator

Prenosni ali stropni ventilatorji nekoliko ohladijo zrak, hkrati pa se zaradi premikanja zraka bolje počutimo tudi v sicer nekoliko pretoplem prostoru.

ceiling_fan_7.jpg

Čim manj vlage

Zmanjšajte vlažnost zraka, saj nam ta daje občutek toplejšega zraka. Čez dan ne perite oblačil, niti jih ne sušite ter se ne prhajte. Če pa to morate storiti, hkrati vklopite ventilator.

Prezračevanje

Ko je zunaj hladneje kot znotraj, odprite okna in vrata ter svoj dom prezračite. Pohištvo in zavese uredite tako, da ne zaustavljajo pretoka zraka. Posebno učinkovito pa je odpreti tudi višje ležeča okna ali svetlobnike.

Senčila

Ko se pokaže sonce, spustite senčila in zagrnite zavese. Proti vročini so najbolj uporabna zunanja senčila, ki hkrati prepuščajo svetlobo, sicer pa tudi navadne rolete. Če gradite hiše, pa načrtujte nadstreške.

picture_0201.jpg

Izolacija

Da bi bil vaš dom hladnejši, je potrebno imeti učinkovito izolacijo, ki toplote ne bo kar tako lahko prepuščala v notranjost, ohlajenega zraka pa ne bo spuščala ven. V hišah je po navadi denimo preslabo zaščiteno podstrešje.

Senca

Okoli hiše posadite drevesa, večja grmičevja, plezalke ali vinsko trto, ki vam bodo nudili senco. Če želite, da pozimi sonce vseeno ogreje vaše prostore, pa izberite listavce. Pazite le, da se ne razrastejo toliko, da do vas ne prepuščajo osvežilnih sapic.