S tesnili, običajno narejenimi iz poliuretana, polisulfida in akrila, po navadi zatesnimo kotičke v bolj vlažnih območjih doma; pri tem pa se ne zavedamo, da so tesnila v resnici idealno okolje za rast plesni in glivic. Te pa lahko hitro povzročijo alergijske reakcije in resne zdravstvene težave.

caulking_girl.jpg

Primerno tesnilo

Dom lahko primerno zaščitite pred alergeni, če uporabite pravo vrsto tesnila, ki je trajno neprepustno za vodo, s čimer boste zagotovili, da se vlaga (ki je bistvenega pomena za rasti plesni) ne bo mogla zbirati na tesnilu med ploščicami, na stenah, okoli kopalne kadi, tuša ali kuhinjskega korita.

Idealno tesnilo je narejeno iz  100-odstotnega silikona. Silikon je namreč vodoodporen in se čez čas ne bo nikoli skrčil ali uničil. Izogibajte pa se akrilnim tesnilom, saj se ob stiku z vodozelo hitro skrčijo.

beauty_100_caulk.jpg

Postopek nanašanja tesnila

Preden začnete z neposrednim nanašanjem varnostnega tesnila na izbrano mesto v kopalnici ali kuhinji, dobro očistite površino, kamor ga nanašate. Odstranite staro tesnilo ter umazanijo, ki se je nabrala okoli, in vse skupaj obrišite s čisto krpo.

Po čiščenju lahko šele čim bolj natančno nanesete novo plast tesnila. Ne pozabite pa po nanosu silikon še zgladiti v roku dveh do petih minut, preden se dokončno strdi. Po končanem delu tesnilo pospravite na varno mesto in očistite celo območje.