Pri uporabi lestve morate biti zelo previdni, da jo vedno postavite stabilno. Pozabite na hitre nadomestke lestev, kot so denimo stoli ali mize, saj je plezanje na njih lahko nevarno. Vzemite raje lestev, ki je posebej namenjena temu opravilu, in jo položite direktno na ravna tla. Raztegnite jo do največje možne širine, da bo čim bolj stabilna.

ladder_safety_tips.jpg

Pazite na pravo ravnotežje

Pri plezanju na lestev vedno nosite le čevlje, ki ne drsijo, najboljši pa so takšni z gumijastim podplatom. Telo imejte vseskozi obrnjeno proti lestvi in ga ne nagibajte pretirano v levo ali desno stran, da po nesreči ne padete. Nikoli ne stojte na najvišji stopnici, ampak vedno vsaj eno ali dve nižje. Prav tako lahko lestev naenkrat uporablja le ena oseba!

ladder_safety_pictures_2.jpg

Lestev postavite na stabilno mesto

Preden postavite lestev na izbrano mesto, si izberite primerno lokacijo, ki naj bo stran od vseh nevarnih električnih priključkov. Preden stopite na lestev, se prepričajte tudi, da so plezalne prečke suhe in da ne drsijo.

Lestev z možnostjo podaljšanja

Če želite uporabiti višjo lestev, ki ima možnost podaljšanja, upoštevajte naslednje pravilo. Za vsak dober meter razdalje med tlemi in vrhnjo točko, ki jo želimo z rokami doseči (stena, strop, streha), lestev podaljšajte za dodatnih 30 centimetrov.