Znanih je več kot sto tisoč vrst plesni in glivic, od katerih jih nekaj sto najdemo v mnogih stanovanjskih prostorih. Pojavljajo se v različnih barvnih odtenkih: v zeleni, črni, sivi, rdeči in celo rumeni. Škodljivih učinkov na zdravje ljudi je res ogromno. Njihove spore ali trosi lahko pri ljudeh razvijejo alergije, vplivajo na povišano telesno temperaturo, prebavne motnje ali slabost pa tudi na razdražljivost. Trosi so mikroskopsko majhni in se zadržujejo v zraku, ki ga v prostoru dihamo.

Vlaga

Vse plesni in glivice potrebujejo za svoj razvoj vlago, zato je njihov pojav zanesljiv znak, da je v prostoru preveč vlažno. Prvo pomoč torej predstavlja izsušitev vlage in ohranjanje takšnega stanja. Če površino z glivicami v celoti odstranite, ne da bi umaknili njihov glavni razlog, se bodo kmalu spet pojavile.

plesen.jpg

Plesen

Kaj torej storiti v primeru plesni v stanovanju? V primeru sveže nastalih lis lahko uporabite nekatera sredstva za boj proti plesni, ki jih je mogoče kupiti v trgovinah in drogerijah. Večjih in bolj razvitih plesni v kopalnici pa se najlažje znebite s silikonskimi spojinami za preprečevanje plesni. Praviloma morate silikon nanesti večkrat, dokler plesen popolnoma ne izgine.

try_wiping_up_the_mold.jpg

Plesen na lesu

Preprečevanje pojava plesni je najlažje, če odstranite vlago in lesena tla dobro prezračujete. Plesni in glive lahko prodrejo do enega milimetra v globino lesa. Kakor hitro torej izsušite lesno celulozo in les ni več navlažen, prenehajo s svojo rastjo in jih lahko zlahka odstranite s pomočjo ščetke ali brusnega papirja.

Plesni na stenah

Sveže nastale plesni na zidu se lahko enostavno znebite, če jo razkužite z etanolom. Če pa je prisotna že dolgo časa in je prodrla globlje v steno, bi bilo verjetno treba odstraniti tapete, stensko barvo in omet. Tapet in barve nato raje sploh ne nameščajte več na steno, saj so odlično hranilo za plesen in tudi glive.

glivice.jpg

Glivice

Optimalna temperatura za nastanek glivičnih gnezd in njihov razvoj je med 25 in 30 stopinj Celzija. Najnižja temperatura je okoli nič stopinj, pod to temperaturo pa gliva ne zamre, ampak le preneha rasti. Najvišja temperatura za razvoj je med 30 in 40 stopinj, nad to temperaturo pa gliva prav tako le preneha z rastjo, vendar ne umre. Glive se hranijo z organskimi snovmi, kot so sladkor, škrob, beljakovine in maščobe. Nekatere posebne vrste gliv se hranijo s celulozo in snovmi, ki so v lesni masi.

Papir

Materiali iz papirne mase, na primer, slike, knjige in papir, embalaža ter tapete so zaradi svoje kemijske sestave za glivice zelo primerno živilo. Lepila za tapete in tapete same namreč pogosto vsebujejo škrob in beljakovine, ki jih glive tako rade uživajo.

plesen_in_glivice.jpg

Omet

Omet z dodatkom sintetične smole in mineralni omet sta prav tako problematična za razvoj glivic.  Oba namreč vsebujeta težko opazno prašno mešanico, ki temelji na celulozi in škrobu pa tudi drugih za  glive okusnih dodatkih.

Tekstil in usnje

Oblačila in tekstilne talne obloge (preproge) kakor tudi volna in usnje zagotavljajo plodna tla za rejo in razvoj plesni in glivic. Preproge morate zato redno čistiti in jih prezračevati ter vsako razlito tekočino takoj dodobra izsušiti.

Ustrezno prezračevanje in ogrevanje stanovanja

Relativna vlažnost v domu bi morala znašati med 65 in največ 70 odstotkov. Zelo pomembno je, da vlago, ki jo povzročijo nekatere dejavnosti, na primer, potenje, tuširanje, kuhanje in pranje, redno izsušujete ter odvajate ven, kar najlažje storite s temeljitim in vsakodnevnim prezračevanjem in ogrevanjem prostora.