Morda je sprememba normalna

Če se vam zdi, da se je določena naprava pričela obnašati preveč nenavadno, je zagotovo ni potrebno kar takoj zavreči. Za začetek preglejte njena navodila za uporabo ali svojo težavo vpišite v internetni iskalnik. Zelo mogoče je namreč celo, da je določena sprememba povsem normalna in pričakovana.

Preverite, ali ima garancijo

Če takšnih podatkov ne najdete, v naslednjem koraku preverite, ali ima naprava še vedno veljavno garancijo. Če je nima, pa šele pričnite razmišljati, ali jo boste oddali v popravilo ali pa zamenjali z novo.

white_laundry_room_design_1_554x452.jpg

Popravilo naj stane vsaj enkrat manj kot nova naprava

Popravilo se lahko izkaže za cenejšo možnost, vendar pa to nikoli ni pravilo. Zato najprej preverite, koliko bi pravzaprav stalo, nato pa se prepričajte, da bi bil nakup nove naprave še enkrat dražji. V nasprotnem se je namreč bolje odločiti za zamenjavo, saj se sicer kaj lahko zgodi, da bo naprava potrebovala še drugo in tretje popravilo, to pa bi njihovo skupno ceno hitro dvignilo nad samo vrednost naprave. Zelo starih naprav pa se včasih ne splača popravljati tudi zato, ker je težko najti njihove rezervne dele.

Vsaka naprava ima pričakovano življenjsko dobo

Zavedajte se, da ima vsaka naprava svojo življenjsko dobo. Če je vaš pomivalni stroj denimo star okoli deset let, njegovo popravilo pa bi stalo šestkrat manj kot sama naprava, je še vedno bolj smiselno kupiti novega. Zaradi njegove starosti je namreč enostavno pričakovano, da se bodo pričeli različni deli praktično zapovrstjo kvariti. Običajna življenjska doba najbolj pogostih naprav je naslednja: hladilnik (11 do 13 let), zamrzovalnik (15 do 20 let), štedilnik (15 let), pralni stroj (11 do 13 let), klimatska naprava (7 let), grelec vode (6 do 8 let).

gorenje_amb_go896b_git67b_ghi9b.jpg

Poskrbite za odvoz stare

Če se odločite za nakup nove naprave, poskusite najti prodajalca, ki bo hkrati odnesel vašo staro napravo, sicer boste morali to storiti sami, kar bo predstavljalo dodaten strošek. Še posebno pri pralnih strojih, hladilnikih in pomivalnih strojih pa se dandanes sicer izredno izplača zamenjava tudi zato, ker so enostavno veliko bolj energetsko varčni.