Eva Pfannes in Sylvain Hartenberg sta skupaj s pomočnikom Renejem Sangersom preuredila nizozemsko podeželsko hišo na tak način, da sta združila starinski in moderni videz v eno. Pravzaprav sta z modernimi oblikami in zasnovo tradicionalni izgled še poudarila in na 500 kvadratnih metrih ustvarila pravo staro novo arhitekturno umetnino.

villa_rotterdam_21.jpg

Prvotno je bila hiša postavljena v zgodnjih letih 20. stoletja in prenovljena leta 1991 ter še dodatno povečana leta 2003. Trenutni lastnik pa je želel prostore v vili dobro izkoristiti in jim vdahniti svež videz, zato je najel priznane arhitekte, ki so jih reorganizirali ter se poigrali z geometrijskimi oblikami.

villa_rotterdam_31.jpg

Montažne plošče iz lesa in stekla

Z uporabo montažnih plošč iz črnega masivnega lesa so oblikovali zakrivljeno streho, stene in tla. V notranjosti stavbe so uporabili montažne trikotnike, ki ustvarjajo podobo cele hiše in dajejo občutek arhaičnosti. Organizirani so okoli glavnega stopnišča, njihove plati pa so nanesene po načelu intuitivnega racionalizma, ki želi kar najbolje izkoristili prostor v notranjosti.

dzn_villa_rotterdam_by_ooze_19.jpg

Zaradi uporabe montažnih plošč je prenova potekala precej hitro. Arhitektom pa je uspelo v hišo spustiti tudi veliko več naravne svetlobe, saj imajo nekateri montažni trikotniki na strehi in stenah večje steklene površine. Skoznje zlahka prodre svetloba, tako da je notranjost bolj svetla in odprta.

villa_rotterdam_5.jpg

Zelena streha

Hišo sestavljata dve pravokotni stavbi, združeni s poševno streho, in nižja polkrožna stavba vmes, ki ju povezuje. Od zunaj je zelo opazna zelena streha, ki sedi kot klobuk na vrhu obstoječe zgradbe. Zaradi nje se hiša zlije z naravo v okolici, z drevesi, travniki in bližnjim gozdom.

Več fotografij izjemne obnove vile Rotterdam pa si oglejte v naši fotogaleriji.