Kako izbrati barvo tal?

Prva težava, s katero se po navadi soočijo vsi, ki izbirajo talne obloge, je, ali naj bodo tla temna ali svetla. Pri njenem razreševanju pa vam bo zagotovo lažje, če boste vedeli, da svetlejše in hladne barve vsak prostor vizualno takoj spremenijo v večjega, temnejše in tople barve pa v manjšega, toda hkrati tudi bolj domačnega in udobnega.

 

interior_design_ideas_2.jpg

Svetla tla

Če opremljate prostor, ki je nekoliko temnejši, zagotovo izberite svetla tla. Ta namreč odbijajo svetlobo in sobo pri priči spremenijo v svetlejšo, vizualno pa tudi v večjo. Poleg tega svetle barve vedno delujejo čistejše in pomirjujoče; ta učinek pa lahko še povečate z izbiro hladnih barv sten. Vendar pa ne pretiravajte. Bolj ko je namreč svetel pod, bolj bo hladno tudi ozračje. Svetle lesene talne obloge lahko denimo odlično kombinirate s temnejšim pohištvom.

Temna tla

Temna tla so odličen začetek, če želite v svojem interjerju ustvariti občutek kontrasta; predvsem pa jih je priporočljivo kombinirati s stenami svetlih barv. Izogibajte se usklajevanju s povsem belo, ki nima niti malo primesi drugih odtenkov, saj bo takšen kontrast v vsakodnevnem življenju enostavno prehud. Takšen prostor pa lahko popestrite tudi z dodatkom pisane opreme. Preveč temnih barv na kupu namreč ustvari preveč žalostno ozračje, ki mu manjka svetlobe in veselja.

area_rugs.jpg

Usklajevanje pohištva s tlemi

Tla naj bodo vsekakor vsaj za dva odtenka svetlejša ali temnejša od pohištva. Talne obloge in elementi opreme so namreč lahko iste barve samo takrat, kadar je med njimi preproga v kontrastnem odtenku. Tla iz naravne hrastovine lahko na primer odlično kombinirate s temno orehovino. Kombiniranje svetlih barv tal in sten bo delovalo izredno pomirjujoče, vendar pa vsekakor tudi izjemno dolgočasno.