Čedalje več otrok ima ob svoji postelji računalnik

Nedavna ameriška študija je pokazala, da ima 31 odstotkov otrok, v starosti od 8 do 18 let, v svoji spalnici računalnik, 20 odstotkov pa tudi dostop do spleta. To je še enkrat več, kot je ta ista raziskava pokazala pred petimi leti. Tako lahek dostop do spletnih vsebin pa ima tudi vsak deseti otrok med osmim in desetim letom starosti.

Nevladna organizacija, ki je študijo izvedla, poleg tega ocenjuje, da gre za trend, ki se ne bo kar tako zaustavil. Njihova raziskovalka pravi, da mnogi starši otrokom namestijo njihov lasten računalnik zato, da jih ti ne bi motili pri njihovem delu na svojem.

kid_computer.jpg

Računalnik vključijo tudi, ko starši zaspijo

Druga študija je pokazala, da 20 odstotkov otrok, ki imajo v svoji sobi različne elektronske naprave, vsako noč spi približno dve uri manj kot njihovi starši. Računalnik ali televizija sta enostavno bolj privlačna kot sanje, zato ni čudno, da mnogi, ko njihovi starši zaprejo vrata, te fascinantne naprave spet prižgejo.

Za mnoge otroke pa je to tudi vrsta uporništva, način, da prelisičijo svoje starše. Raziskovalci poročajo, da mnogi otroci, da starši ne bi videli luči, pod vrata zatlačijo brisačo, celo neverjetno mladi otroci pa znajo že zmanjšati osvetlitev monitorja.

Gledanje v ekran pa je tudi ena najslabših navad, ki se jim lahko predamo pred spanjem. Njegovo bleščanje in migetanje človeka namreč ne pomiri in ne sprosti. Znanost pravi, da možgane celo tako aktivira, da težko zaspijo, ter priporoča, da računalnik ugasnemo vsaj pol ure pred spanjem.

pup_husky_doll2_e1290174283606.jpg

Kaj lahko storijo starši?

Za začetek naj torej računalnik ne bo postavljen v otroško sobo. Raje ga postavite v dnevni prostor, saj boste lahko tako otroško obnašanje bolj preprosto nadzirali. Poleg tega otroku razložite, zakaj ga ne sme uporabljati zvečer in zakaj mora ponoči dovolj spati.

Težava pa bo verjetno postala še večja, saj so se pojavili telefoni, ki nudijo stalen dostop do interneta. Kmalu jih bomo verjetno imeli vsi, tako mladi in stari; otroci pa bodo do spleta ponoči preprosto dostopali kar iz same postelje.