Kupite enkrat za zmeraj

Če dobro premislite, trajnostni interjer pravzaprav ne more pomeniti samo sobe, polne luksuznega ekološko izdelanega pohištva. Mora biti namreč tudi takšen, v katerem se dobro počutite, zato ni treba, da bi ga menjali in tako polnili smetišča, porabljali nove dragocene surovine in v ozračje pošiljali dodatne toplogredne pline. Pomembno je torej, da svoj dom napolnite s prijetnimi in udobnimi elementi, ki jih premišljeno kupite enkrat za zmeraj. Tudi najbolj ekološko pohištvo namreč ne bo varovalo okolja, če ga boste zamenjali na nekaj let.

kitchen6.jpg

Naravna svetloba in prezračevanje

Poskrbite, da imajo vsi prostori čim več dnevne svetlobe, potrudite pa se jih tudi redno zračiti, in sicer tako, da odprete dve okni in ustvarite manjši prepih. Tako ne boste pogosto prižigali luči, v zraku pa ne bo veliko postanih kemikalij.

Interjer za življenje, ne pa za gledanje

Prav tako je dom bolje razumeti kot prostor, v katerem živimo, in ga ne opremljati samo za gledanje. Oprema naj bo izbrana in razporejena tako, da omogoča prijetno druženje z družino in prijatelji ter udobno opravljanje še vseh drugih stvari, ki vas veselijo oziroma jih pač morate opravljati. Trajnostna soba je pač tudi tista, v kateri uživamo.

141_e_0710.jpg

Ponovna uporaba in recikliranje

Tako kot naše hiše mora biti tudi pohištvo tako kakovostno, da nas brez večjih poškodb preživi. Tudi če se katerega kosa naveličate v prvotni obliki, ga je še vedno mogoče reciklirati in mu dati novo namembnost. Pohištvo, ki ga ne potrebujete, lahko pride prav tudi komu drugemu; sicer pa ga nikoli ne odpeljite na običajno smetišče, temveč pokličite službo za odvoz kosovnih odpadkov.