Prekrasna hiša v avstrijskem mestu Mellau ima preprosto ime House Haller, zasnovala pa sta jo arhitekta Haller Jürgen in Peter Plattner. Njun glavni cilj je bil urediti hišo, ki bo združevala tako domovanje kot tudi pisarno. Sicer pa sta se seveda morala prilagoditi tudi njeni okolici, predvsem pa območju, ki je nekoliko nagnjeno.

modern_residence_freshome_10.jpg

Ne bi mogli reči, da ima hiša tradicionalno alpsko arhitekturo, vendar pa vseeno deluje skladno z okolico. To je skorajda presenetljivo, saj je njen dizajn precej inovativen pa tudi nič kaj nežen; lahko bi celo rekli, da hiša na nek način deluje kot utrdba. Toda arhitekta sta vseeno črpala navdih tudi iz sosednje tradicionalne, kmečke arhitekture, ki je spomeniško zaščitena in jo na nekaterih fotografijah lahko vidite v ozadju. Vendar pa sta jo enostavno spremenila v veliko bolj moderno.

Objekt je, kot je v zadnjem času že v navadi, postavljen tako, da izkorišča vse prednosti (tokrat gorske) obsijanosti s soncem. Pisarne pa so denimo postavljene tako, da gledajo proti vzhodu in imajo najlepšo dnevno svetlobo ravno v dopoldanskem času, ko stanovalci v njih delajo. Prekrasna pa je tudi dokaj minimalistična ureditev hiše, ki izkorišča lepoto naravnih materialov in ne pretirava s kakršno koli dekoracijo, ki ni nepotrebna.

modern_residence_freshome_22.jpg

Več fotografij tega prelepega doma si oglejte tukaj.