Po nekaterih podatkih, ki so jih pridobili na univerzi v Kaliforniji, je število tovrstnih gospodinjstev v Ameriki zraslo za okoli 40 odstotkov. Trend življenja več generacij pod eno streho pa je mogoče opaziti tudi pri nas. Iz dneva v dan dražje cene življenjskih potrebščin, okoren trg dela, slabo posredovanje državnih institucij, neredne službe, tveganje ob pridobitvi kreditov, staranje prebivalstva … vse to so glavni razlogi za prilagoditev našega načina življenja.

multi_generational_family_in_living_room_chc07059.jpg

Upoštevajte navade in potrebe staršev

Če živite skupaj s starši, potem dobro veste, da imajo svoje zahteve, navade in potrebe. Poskušajte podrobneje opazovati njihove rutinske vzorce in jim pustite, da te nemoteno opravljajo, če so za to seveda fizično spodobni. V primeru, da imajo zdravstvene težave, pa poskušajte ponuditi pomoč pri zahtevnejših opravilih, pa tudi prevoz do zdravnika ali družinskega prijatelja.

Zasebnost

Vselitev skupaj s starši pomeni tudi vdor v našo zasebnost, kar tare mnoge družine, ki se ne uspejo sporazumeti o mejah odnosa. Vsak človek potrebuje svojo zasebnost ter čas in prostor, kjer lahko v miru počne, kar pač ima za početi. Zato postavite staršem meje in jim razložite, kdaj bi želeli ostati nemoteni. Izberete lahko tudi določeno mesto za druženje, na primer jedilnico, dnevno sobo ali sedaj poleti teraso in vrt, kjer se lahko vsa družina zbere enkrat ali dvakrat dnevno ob dogovorjeni uri oziroma odvisno od želja in potreb vseh članov. Tako lahko namreč hitro pridobite več zasebnosti.

0914_aging_parents_keep_tabs_485x340.jpg

Prilagoditev interjerja

Morali pa bi tudi razmisliti o prilagoditvi hiše oziroma stanovanja potrebam starejših. Morda sedaj še čisto dobro lahko skrbijo zase in se gibajo, vendar pa lahko nerodna kopalna kad ali strme stopnice kaj hitro izzovejo poškodbo in potencialno nevarnost. Ključ do zdravega in varnega življenja je včasih resnično samo preventiva; to pa je tudi glavna naloga geriatrične medicine (poleg kurative oziroma rehabilitacije), s pomočjo katere lahko ugotovite, kako morate prirediti svoje prostore.

Glede na potrebe vaših staršev bo geriatrični strokovnjak po pregledu najbolje začrtal, kaj lahko storite za izboljšanje oskrbe in varnosti starejših. V morebitni projekt prenavljanja pa vsekakor ne pozabite vključiti tudi otrok. Ti lahko denimo pomagajo tudi pri drugih dnevnih in tedenskih opravilih, na primer čiščenju, kuhanju ali pranju perila.