Zastekljena veranda je odlična rešitev, če želite uživati v okolici hiše, brez da bi bili sploh zunaj. Ščiti pred dežjem, sončno pripeko, vetrom, komarji in žuželkami, zato se lahko tam družite skozi celo leto. Obliko verande lahko izberete povsem po želji, saj so običajno izdelane po meri. Samo tako lahko namreč kar najbolje izkoristijo prostor ter se lepo ujemajo s preostalimi sobami.

Materiali in oblike

Najbolj priljubljene so verande, ki so na vrhu zaokrožene z lesenimi oboki, namesto tega pa jo lahko pokrijete tudi z navadno streho. Čedalje več je tudi aluminijastih ogrodij. Veliko pokritih verand ima lesena ali betonska tla, lahko pa položite tudi keramične ploščice. Stene je mogoče obložiti s kamnom.

upper_level_screened_porch.jpg

Steklene verande so tradicionalno pravokotne, vendar prevladuje tudi osmerokotni model, ki daje videz nadstreška ali pergole. Izdelane so iz tramov, ki se proti vrhu zožijo v konico in ustvarijo neke vrste kupolo.

Postavitev

Dobro premislite, kam jo boste postavili. Zastekliti je mogoče vhod v dom ali pa teraso za hišo. Odločitev je odvisna tudi od tega, koliko sončne svetlobe želite spustiti v prostor. Če želite zgraditi zastekljeno verando na vrhu že obstoječe terase, pa morate dodatno utrditi temelje.

screened_porch1.jpg

Nenazadnje je zelo pomembno tudi, da veranda deluje kot dejanski del hiše. Skladati se mora tako s fasado kot tudi s strešno kritino.

Oprema verande

Veranda naj bo oblikovana tako, da ima dovolj prostora za mizo in stole. Če je le mogoče, vgradite kamin, saj bo tako bolj prijetna zgodaj spomladi in pozno jeseni, ko je bolj hladno, seveda pa tudi pozimi. Priporočljivo je namestiti tudi stropne ventilatorje, ki v vročih in vlažnih dneh omogočijo kroženje zraka.

screened_porch_1_v_clanku.jpg

Razmislite, kako jo boste uporabljali. Če bo  zasebni prostor za počitek, lahko vanjo postavite kavč ali posteljo. Če pa bo prostor za druženje, je ključno, da stoji blizu kuhinje.

Več fotografij očarljivih zastekljenih verand si oglejte tukaj.