O mnogih proizvodih, ki jih redno uporabljamo v gospodinjstvu in osebni negi, niti ne razmišljamo kot o kemikalijah: milo, šampon, deodorant, parfum, zdravilo, sirup ali vitamine ne vidimo kot potencialno nevarne. Toda pomembno je, da z njimi ravnamo, kot je zapisano v njihovih navodilih, ter da razumemo, da so lahko strupene in vnetljive, neznano reakcijo pa lahko povzroči tudi njihovo mešanje.

Upoštevajte navodila

Že pred nakupom katere koli kemične snovi, preberite, kaj piše na njihovi etiketi. Prepričajte se, da razumete, kako se pravilno uporablja in shranjuje. Nikakor jih denimo ne zlivajte v odtok.

 

test_tubes.jpg

Kupite najmanj nevarno

Vedno seveda izbirajte proizvode, ki lahko potencialno povzročijo najmanjšo mogočo škodo; še posebno pa, če imate otroke, ki so zaradi svoje naivnosti vedno lahko nekoliko nepredvidljivi.

Zaklepajte

Če imate otroke, vse kemične snovi obvezno zaklepajte oziroma odlagajte na mesta, ki jih ti ne morejo doseči, tudi če plezajo. Najbolj nevarne kemikalije pospravite v zadnji del omare.

sponge_sprayer_spring_lg.jpg

Zaščitite se

Posebno če uporabljate bolj nevarne kemične snovi, pazite, da vedno uporabljate zaščitno opremo, ki jo priporoča proizvajalec: torej rokavice, zaščitna očala in tako naprej. Poskrbite tudi za dobro prezračevanje.

Dobro zapirajte

Pazite tudi, da kemične snovi po njihovi uporabi vedno dobro zaprete. Pri tem vam resnično priporočamo, da ne bodite nemarni.