Kamen

Dom je mogoče izolirati s peskom, sestavljenim iz manjših koščkov kamnov in skal, ki delujejo prav tako dobro kot kamena volna. Na tržišču pa se je pojavila tudi različica, ki ga meša z recikliranim steklom. Pa tudi vezava ne vsebuje nobenih škodljivih kemičnih snovi, ki jih je mogoče najti v bolj tradicionalni izolaciji iz steklenega vlakna, ni pa niti vnetljiva in ne plesni.

Reciklirana plutovina

Izolacijo lahko sestavljajo tudi reciklirani leseni proizvodi. Najbolj pogosta je takšna izolacija iz plute. Ta je narejena iz posebne vrste hrastovine in je popolnoma trajnosten lesen izdelek. Mogoče je celo reciklirati zamaške vina in jih spremeniti v izolacijo. Ima tudi izredno sposobnost uravnavanja temperature.

11_3_09_007.jpg

Reciklirani časopisi

Namesto da vsak časopis, potem ko ste ga prebrali, odvržete v smeti ali zabojnik za star papir, nekaj številk obdržite in z njimi ovijte vodovodne cevi v kleti. Tako bodo namreč lahko ohranjale temperaturo vode, ki se zadržuje v njih; to pa bo zmanjšalo stroške ogrevanja vode, pozimi pa preprečevalo, da bi cevi zamrznile.

Celuloza

Celuloza je povsem organska spojina, ki jo med drugim lahko proizvajamo iz recikliranega papirja. Strokovnjaki celo pravijo, da izolacija iz celuloze po navadi vsebuje več recikliranega materiala kot kateri koli drug proizvod na tržišču. Ker zaradi nje kopica papirja ne konča na smetišču, pa hkrati posredno tudi zmanjšuje emisije toplogrednih plinov v ozračje.

thermafiber_mineral_wool_insulation_products_safb_installation.jpg

Volna

Izolacija je lahko narejena tudi iz volne, ki se odlično upira tako ognju kot tudi vodi. Posebno trajnostna izbira je ovčja volna, ki nikakor ne škodi niti ljudem, ki izolacijo postavljajo. Poleg tega za gojenje ovac potrebujemo veliko manj energije kot za proizvodnjo sintetičnih vrst izolacijskih materialov.