Posebno jajca krasimo na tisoč različnih načinov. Barvamo jih, nanje rišemo, polepimo pa jih lahko celo z bleščicami. Pa je vse to res varno za uživanje?

easter_table_070410_lg.jpg

Okras mora biti užiten

Lupine jajc so porozne, zato vse, kar namažemo nanje, prodre tudi v mehko meso, ki ga bomo pojedli. Posebno otroci naj zato nikakor ne jedo jajc, ki niso okrašena izključno s sestavinami, ki so bile posebej označene kot varne za uživanje. Barve, ki so proizvedene prav za barvanje jajc, so povsem varne, kakor tudi barve za hrano, ki jih zmešamo z vodo in kisom. Prav tako ni nevarno barvanje z organskimi barvili: kavo, čajem, rdečo peso, brusnicami, špinačo ali borovnicami. Varne so tudi posebne barvice za poslikavo jajc, kakor tudi posebni pribori za njihovo okraševanje, ki jih dobimo v trgovinah za prosti čas.

easter_table6.jpg

Na lupini surovih jajc so lahko bakterije

Druga velika nevarnost uživanja jajc pa je pravzaprav salmonela. Salmonela je bakterija, ki se lahko skriva v samem jajcu pa tudi na njegovi lupini. Prav zato morate paziti, da se nikoli hkrati ne dotikate skuhanih in surovih jajc kakor tudi da si umijete roke, če ste se jih dotaknili, preden so se skuhala. Poskrbite tudi, da so dovolj dobro toplotno obdelana. Kuhajo naj se na dovolj visokem ognju, pokriti z vodo in pokrovko; ko pa mine dovolj časa, jih takoj vzemite iz kozice in prelijte s hladno vodo, sicer se bodo kuhala še naprej.

b_easter_dinner.jpg

Jajca morajo stati v hladilniku

Prav tako okrašena jajca, ki jih boste pojedli, vedno pospravite v hladilnik. Pojejte jih v tednu dni; če pa so že olupljena, lahko počakajo samo dva ali tri. Če ste jajca spihali, morate nepripravljen beljak in rumenjak speči še isti ali naslednji dan. Pa tudi sicer naj hrana, ki jo postrežete, zunaj ne stoji več kot dve uri. Sicer ostanke raje vrzite v koš.