Rezultat so objekti, kot je tukaj predstavljena zelena gradnja v obliki školjke, ki se imenuje preprosto Biser. Pravzaprav gre za počitniško hišico ob morju, zato je temu primerno majhna in bolj sproščeno urejena.

solaleya_beach_home_back.jpg

Pozimi topla, poleti hladna

Hiša Biser je predvsem načrtovana tako, da optimalno izkoristi moč sonca. Pozimi ga uporablja za ogrevanje, poleti pa vzame samo njegovo bleščečo svetlobo, visoke temperature pa odbije. Toda kako? Ogromna okna, ki gledajo proti zalivu imajo vgrajen poseben sistem, ki pozimi vpija vse šibke sončne žarke, poleti pa jih pravzaprav odbija, čeprav še vedno omogoča prodor tako dragocene dnevne svetlobe.

Hiša pa ima tudi povsem belo jekleno streho, ki prav tako odbija sonce in jo ohranja hladno. Poleg tega je izolirana s plastjo zraka in zamaškov iz plute; zunanje stene pa so izolirane s trideset centimetrov debelo stisnjeno slamo. Ogreva se s sistemom, ki deluje geotermalno ali pa uporablja lesene pelete. Vgrajen pa ima celo zbiralnik deževnice. Prav tako ta biserna vila izkorišča vse prednosti naravnih tokov vetra, ki jo vsak dan dobro prezračijo.

pearl_passive_solar_house_1.jpg

Primerna za vsako mesto

Njen dizajn sicer omogoča, da se lahko postavi v vrsto različnih geografskih mest, saj je prilagojena za uporabo v različnih podnebjih. Njena aerodinamična školjka denimo ščiti pred močnimi vetrovi, oblika oboka pa jo naredi bolj stabilno v primeru potresov.

Več fotografij te prekrasne počitniške hišice pa si lahko ogledate tudi v fotogaleriji.