Kaj je sploh okolju prijazno obnašanje?

Ekološko obnašanje ne pomeni samo, da pojemo vsebino pločevinke tune in jo odvržemo v pravi smetnjak, temveč da kupimo največjo pločevinko tune in njeno vsebino, dokler je ne pojemo, shranimo v plastično posodo. To pomeni, da odvržemo manj materiala; poleg tega pa je za proizvodnjo ene večje pločevinke potrebno veliko manj energije kot za več manjših.

reuse_bathtub_garden.jpg

Ne kupujte novega, preden niste porabili starega

Recikliranje je izredno pozitivna stvar, vendar pa nam daje občutek, da lahko kar koli kadar koli odvržemo, saj bo tako predelano in ponovno uporabljeno. To je morda res, vendar pa je še bolj okolju prijazno, če stvari odvržemo, ko resnično niso več uporabne.

Popravljajte in prenavljajte

Pralni stroj, ki se je pokvaril, morda sploh ni tako pokvarjen, da ga ne bi mogel popraviti dober mojster. In četudi ga vi ne želite več uporabljati, saj ste odkrili nekaj veliko boljšega, ga lahko za majhen denar prodate nekomu, ki ga bo popravil in posredoval drugemu, ki si trenutno ne more privoščiti boljšega. 

Priključite se skupini za razmenjevanje

Na srečo čedalje več ljudi razume, da je stvari, preden jih prepustimo recikliranju, potrebno popolnoma porabiti. Prav zato obstaja čedalje več skupin, ki omogočajo izmenjevanje stvari, ki jih ne potrebujete več. Nekaj, kar vam ne pomeni več ničesar, lahko namreč resnično razveseli nekoga drugega.

mg_9930.JPG

Posedujte čim manj stvari

Če ste se torej navadili reciklirati, je sedaj čas, da se navadite svoje stvari tudi popolnoma porabiti. Če pa vam uspe tudi to, je na vaši poti do okolju bolj prijaznega življenja samo še ena prepreka: naučiti se potrebovati manj.  

Do tja morda pelje še dolga pot; do takrat pa smo vam pripravili nekaj nasvetov, kako lahko ponovno uporabite nekaj najbolj pogostih stvari, ki skoraj vsakodnevno končajo med našimi odpadki.

Plastenke čistil

Če jih prerežete in operete, lahko v njih shranite ščipalke za perilo, lasnice, gumbe in druge manjše predmete.

Steklenice

Lahko postanejo vaze ali celo držala za svetilke. Še bolj umetniške bodo, če jih poslikate.

121108atlasoda01.jpg

Škatle

V njih lahko v omari zložite spodnje perilo in nogavice; vanje pa lahko pospravite tudi garderobo, ki jo trenutno ne nosite.

Časopisi in revije

Uporabite jih kot ovijalni papir. Z njimi pa lahko polepite tudi prej omenjene škatle.

Stekleničke otroške hrane

Vanje lahko postavite svečke; hranijo pa lahko tudi začimbe in semena.

_063.JPG

Zobne krtačke

Uporabite jih za drgnjenje kopalnice, še posebno fug med ploščicami. Z njimi pa lahko odstranite tudi madeže na oblačilih.

Zgoščenke

Na mizi lahko na njih odložite pijačo; na vrtu pa odganjajo ptice.

Stare gume

Postavite jih na vrt in vanje posadite cvetje.

growing_flowers_using_old_tires_01.jpg

Nakupovalne vrečke

Večkrat uporabite eno; ko se obrabi, pa jo še zadnjič uporabite kot smetnjak.

Ovojnice

Z nalepko prelepite zapisan naslov in jo spet odpošljite.

Stare majice

Uporabite jih za brisanje prahu.