Sprehodite se okoli vaše nepremičnine. Čeprav se to zdi kot preprost namig, gre v resnici za veliko več kot le hojo okoli doma. Zgrabite kamero ali fotoaparat in se sprehodite okoli vašega premoženja; upoštevajte in fotografirajte podobe sosednjih hiš, infrastrukture, ureditev in barve krajine. Kasneje si oglejte fotografije in odkrijte pravi vzorec barvne palete: barve naj se gibajo od nevtralnih in svetlih, do mehkih in temnejših tonov. Pri izboru svojih barv bi tako morali upoštevati barve okolja v bližini vašega doma.

nature_color_main.jpg

Izberite si barvo iz narave

V naravnih odtenkih barv lahko najdemo navdih za zunanjo podobo doma. Če želite, da se vaša hiša lepo zlije z zeleno pokrajino gozdov in travnikov, uporabite odtenke rjave in zelene barve, tako da vaš dom postane eno s krajino. Ko izbirate barve iz narave, preizkusite več barv v podobnih odtenkih: nanesite jih na del fasade, pustite, da se sušijo 24 ur, in videli boste, kateri videz vam najbolj ustreza. Prav tako upoštevajte, da imajo zunanje barve različen videz zjutraj, opoldne in zvečer, zato jih opazujte skozi ves dan.

ext_color_victorian_e1286908536382.jpg

Ohranite barve zgodovine

Če se vaš dom nahaja na zgodovinsko pomembnem območju, v kulturnem ali kmečkem okolju, je treba ohraniti tradicionalne in zgodovinske barve tega območja. V živahnem okolju so barve, ki posnemajo naravo in kulturno tradicijo, pogosto prezrte. Ob rekah lahko barve denimo posnemajo vodo ali se gibajo vse od svetlo roza do igrivih rumenih odtenkov.

Odsotnost barve

Če vam je ljubše, da pokrajina okoli vašega doma govori sama zase, vaš dom pa v njej izstopa, se odločite za kontrastno belo barvo. Bela je namreč zelo močna barva, ki bo izpostavila vse arhitekturne podrobnosti objekta. Tak pristop je za mnoge lastnike bolj zanimiv, saj izpostavi samo nepremičnino, ki se tako ne izgubi v ozadju.

Več primerov barvno usklajenih hiš z okolico najdete v fotogaleriji.