Nekatere ideje so lažje in jih lahko uporabljajo tudi precej majhni otroci, druge pa so težje in bodo zaposlile nekoliko starejše, ki bi se pri prvih dolgočasili. V vsakem primeru pa morate jajca najprej trdo skuhati, nato pa, preden pričnete z okraševanjem, še pustiti, da se popolnoma ohladijo in posušijo. Če ne želite zapravljati prave hrane, pa lahko poslikate tudi jajca iz lesa, plastike in drugih umetnih materialov ter celo keramike.

Obarvani pirhi

V skodelici, ki je dovolj globoka, da lahko vanjo položite jajce, zmešajte eno žlico barve za hrano in dve žlički kisa. Nato jo do polovice napolnite z vodo ter vanjo nežno položite jajce. Dlje kot bo ostalo v njej, močnejša bo njegova barva. Barve za hrano lahko tudi mešate in tako pridobivate povsem nove odtenke.

Črtasti pirhi

Okoli trdo kuhanega jajca ovijte elastike ter ga pomočite v barvo za jajca. Ko ga vzamete iz vode, ga popivnajte s papirnato brisačo in odstranite elastike. Sedaj lahko jajce spet pomočite tudi v drugo barvo.

4500236100_f23ec22959.jpg

Marmorni pirhi

V skodelici, dovolj veliki za eno jajce, zmešajte žlico olja, žlico kisa in žlico barve za hrano. Prilijte dovolj vode, jo hitro pomešajte, nato pa vanjo spustite trdo kuhano jajce. Vendar pa ga takoj spet izvlecite in popivnajte s papirnato brisačo.

6a0133ed677da3970b014e60574302970c_800wi.jpg

Okrašeni pirhi

Jajca lahko okrasite tudi z bleščicami, čipkastimi in svilenimi trakovi, semeni, zrni in rižem oziroma s praktično vsem, kar se lahko prilepi. Kupiti je mogoče celo umetne bisere. Uporabite belo lepilo.

_023.jpg

Poslikani pirhi

Gobo razrežite na manjše dele, malo akrilne barve pa iztisnite na krožniček. Gobico nato pomočite v barvo, ki jo nato nanesite na jajce. Pričnite z nanosom temnejših barv, končajte pa z najsvetlejšimi. Ne pozabite le, da so tako obarvana jajca samo dekoracija in jih ne smemo pojesti. Porišete pa jih lahko tudi z nerazredčeno barvo za hrano in vatiranimi paličicami. 

ingolstadt_bavaria_germany_painted_easter_eggs_1.jpeg

Povoskani pirhi

Prižgite dolgo in tanko svečo, nato pa njen vosek previdno kapljajte na jajce. Ko se vosek posuši, jajce pobarvajte z barvo za hrano. Vosek lahko tudi odstranite in jajce potopite v drugo barvo.

full.jpg

Pisani pirhi

Trdo kuhana jajca postavite v cedilo in jih prelijte s kisom. Nato nanje nakapljajte barvilo za hrano (denimo rumeno) ter cedilo nežno tresite nekaj sekund, da se nekoliko razporedi. Počakajte minuto, da se posuši, nato pa postopek ponovite z drugimi barvami (vendar največ z dvema – denimo z modro in zeleno). Na koncu počakajte še minuto in jih prelijte z vodo. Počakajte, da se posušijo.

tie_dye_easter_eggs_craft_photo_420_ff0406effa01.jpg

Velikonočni zajčki ali drugi obrazi

Obarvajte jajce (denimo v vijolično) in ga posušite. Iz barvitega papirja izrežite ovalno oblikovana ušesa in ju pritrdite na vrh jajca. Nato s črnim markerjem narišite okrogle oči, trikoten nos in nekaj brčic. Namesto repa prilepite kos vate.

egg_10.jpg

Enostavne umetnine

Najlažje je jajca najprej pobarvati, nato pa nanje s posebnimi barvicami narisati različne mozaike - majhne kvadratke ali geometrijske vzorce. Za nekoliko več blišča lahko uporabite celo zlato ali srebrno barvico. Enostavno pa je narisati tudi zvezdice ali različno listje. Zanimiva ideja je še, da jajca pobarvate zlato ali bronasto, nato pa nanje prilepite ustrezne bleščice. Krasite pa lahko tudi z obarvanim lepilom.