Tako imenovan Lifecycle Tower ali Stolpnica življenjskega cikla bo uporabila hibridni sistem gradnje za visoke stavbe, ki bo v glavnem temeljil na obnovljivih virih in surovinah, še posebej lesu. Načrtovalci trdijo, da bo v primerjavi s tradicionalno zgrajenimi stavbami za gradnjo potrebno kar manj kot polovico časa. Z optimalnim izkoriščanjem materialov pa zagotavljajo tudi zmanjšano porabo virov energije ter vsesplošni prihranek. Zgradba bo sicer namenjena poslovnim in stanovanjskim prostorom.

wood_tower_5.jpg

Materiali

Materiali, uporabljeni za gradnjo najvišje lesene stolpnice, bodo armirani beton za temelje ter sestavljene lesene in betonske plošče ter les za samo zgradbo. Stavba bo imela na zunanji fasadi nameščene solarne panele s fotovoltaičnimi celicami za proizvodnjo električne energije kakor tudi vertikalne pasove zelenja, na strehi pa bo postavljen celo rastlinski vrt.

cree_section.jpg

Posamezno nadstropje bo narejeno iz hibridnega lepljenega lesa oziroma iz lepljenih laminatnih plošč, lesenih tramov in armiranega betona. Stropi bodo iz hibridnega lepljenega lesa in armiranega betona, debeli pa bodo kar 18 centimetrov. Prostor med laminatnimi ploščami se bo uporabljal za upravljanje objekta in vzpostavitev razsvetljave.

cree_section_detail.jpg

Zakaj les in ne beton ali jeklo?

Les je obnovljiv naravni material, ki ima dobro trdnost in napetost, majhno težo, zagotavlja pa tudi odlično toplotno in zvočno izolacijo. Poleg tega ga je mogoče tudi 100-odstotno reciklirati. Kot eden izmed najstarejših gradbenih materialov je še vedno izjemno priljubljen tudi v urbani arhitekturi ter odlična alternativa za gradnjo v prihodnosti.

lesena_stavba_v_avstriji.jpg

Pasivna hiša

Objekt bo zgrajen po standardih pasivne hiše: zelene zunanje stene in streha bodo izkoriščali sončno energijo, zaradi česar gre pričakovati, da bodo hkrati v primerjavi z običajno gradnjo zmanjšali emisije ogljikovega dioksida za celih 90 odstotkov.