Prebivalci veliki mest zavržejo tudi po nekaj sto ton hrane na leto. To je velik delež odpadkov, ki bi jih lahko preprečili ali vsaj odvrgli med kompost. Poglejmo si, kako.

Preverjajte stanje v hladilniku

Enkrat tedensko preglejte, kaj imate v hladilniku, ter premislite, kaj morate dokupiti, da bi lahko ta živila porabili. Enako storite tudi z zamrzovalnikom. Če morate kaj zavreči, živila odnesite do smetnjaka za organske odpadke.

groceryshopping2.jpg

Ostanke hrane pospravite na vidno mesto

Če vam je ostala polovica čebule ali pa ste nastrgali preveč sira, ju pospravite v sprednji del hladilnika oziroma tako, da ju boste takoj videli in porabili ob naslednjem obroku. Prav zato je ostanke hrane najbolje pospraviti v prozorne embalaže.

Imejte nekaj receptov, s katerimi porabite ostanke

Omlete so denimo idealen način, kako porabiti polovico čebule in nekaj sira. Velikokrat pa ostanke lahko dodate tudi v različne solate, juhe ali rižote.

retro_fridge1.jpg

Zamrznite

Manjše ostanke obrokov in živil lahko tudi zamrznete in jih porabite, ko dobite navdih za recept, ki jih lahko vključuje, ali pa potrebujete hitro pripravljeno večerjo, ki ni prevelika.

Označite

Posebno če imate velik zamrzovalnik, je pametno hrano, ki jo vsebuje, označiti. Ko jo pokrije še nekaj ledu, je lahko namreč skoraj nerazpoznavna, zato zapišite, kaj vsebuje posamezna embalaža, pripišite pa še datum, ko ste jo postavili v zamrzovalnik.