Baziliko, origano in mlet peteršilj lahko denimo uporabljamo od enega do tri leta, medtem ko lahko klinčki, poper in cimet trajajo tudi več kot štiri. Sicer vam nikoli ni treba zares skrbeti, da bi se začimbe popolnoma pokvarile in bi imeli zato prebavne ali druge težave. Čez leta le zbledi njihov vonj in zdravilno delovanje, tako da imajo manjši učinek pri začinjanju hrane.

Kakšen je rok trajanja posameznih začimb?

Mlete začimbe (muškatni orešček, cimet, kurkuma) so uporabne od dveh do treh let, zelišča (bazilika, origano, peteršilj) pa od enega do treh.  Mešanice začimb lahko uporabljamo od enega do dveh let, cele začimbe (klinčki, poper, cimetove paličice) pa okoli štiri leta. Semena so običajno užitna štiri leta, razen makovih in sezamovih, ki jih je potrebno zavreči po dveh. Razni izvlečki v prahu prav tako trajajo štiri leta; z izjemo vanilije, ki traja večno.

spices2.jpg

Pred nakupom začimb vseeno preverite predviden rok trajanja, saj tudi sami proizvajalci priporočajo, kako dolgo jih približno lahko hranite. Peteršilj je lahko zaradi močnega vonja pri nekaterih uporaben tudi po pet ali več let. Najlažje pa preverite uporabnost začimbe, če jo nekoliko raztresete po pultu in opazujete njeno barvo in vonj. Če sta oba zbledela, je tak zagotovo tudi okus.

Kakšno je idealno shranjevanje?

Razdišavljene začimbe je verjetno vedno najbolje nadomestiti. Tudi če začimba sicer še ima nekaj vonja, je zagotovo veliko manj učinkovita, kot pa je bila nekoč. Prav tako si zapomnite, da začimbe vedno hranite pri tleh ali v hladnem in suhem prostoru, vsekakor pa proč od vašega štedilnika, pokrite s pokrovi in dobro zatesnjene, tako da se ohranijo čim dlje.

diy_spice_rack_590.jpg

V primeru, če jih želite imeti razstavljene kar na kuhinjskem pultu, pazite vsaj, da jih ne izpostavljate neposredni sončni svetlobi. Priporočljivo pa je tudi, da sveže začimbe ( na primer čili, papriko ter sezamovo in makovo seme) hranite v hladilniku ali zamrzovalniku, ki jih bosta dlje ohranila sveže in barvite, še posebej v toplih poletnih mesecih.

1844spice.jpg

Ne kupujte na zalogo

Idealno je tudi, da nakup prilagodite svoji realni porabi. To pomeni, da, če uporabljate veliko česna in malo origana, slednjega kupite v manjših količinah, česna pa v večjih. Obiščete lahko tržnico ali zavijete v posebno prodajalno z zelišči, kjer vam bodo po želji izmerili točno določeno količino posušenih začimbnic. Kupujte jih po malem in vedno boste uživali v svežem okusu in dišečem vonju.