Obstajata dva glavna razloga, zakaj bi bilo pametno pregledati dom, če vsebuje preveč škodljivega svinca. Prvič: otroci, mlajši od šest let, so zelo izpostavljeni nevarnosti zastrupitve s svincem, saj že ob majhnih količinah izkusijo resne zdravstvene težave. Drugič: vrednost vaše nepremičnine bo zagotovo narasla, če odstranite vse škodljive snovi, pa tudi vi se boste počutili mnogo bolje.

5_lead_removal.jpg

Pazite na najmlajše

Če sumite, da vaš dom vsebuje več svinca, morate najprej takoj testirati različne predele doma, nato pa tudi najmlajše otroke, čeprav se morda zdijo zdravi. Otroci naj si redno umivajo roke, razkužite pa tudi otroške stekleničke in igrače. Pomembna je še pravilna prehrana otrok z manj maščob, ki jim bo dvigovala telesno odpornost.

Redno čistite dom

Vaš dom naj pregleda strokovnjak, ki bo znal najbolje oceniti, če določene površine vsebujejo svinec. K bolj zdravemu okolju pa preventivno pripomore tudi redno čiščenje tal in oken ter drugih površin v domu. Preden vstopite v stanovanje, si s čevljev vedno obrišite blato in drugo umazanijo. Svinec namreč hitro najdemo v zemlji, po drugi strani pa obstaja tudi veliko nevarnih zidnih barv, ki vsebujejo preveč tega elementa.

leadpaint.jpg

Nevarne barve

Če se odločite prenavljati dom, pazite, da bo izbrana barva za pleskanje zdravju popolnoma varna. Že pobarvanih površin, za katere sumite, da morda vsebujejo svinec, pa nikakor ne poskušajte ponovno prebarvati sami. Barve namreč ne smete odstranjevati sami, saj bodo prašni delci svinca zašli v ozračje doma in poškodovali vaša pljuča.

Zakaj je svinec nevaren?

Če svinca ne odkrijemo pravočasno, lahko še posebno pri otrocih povzroči poškodbe možganov in živčnega sistema, vedenjske težave (na primer hiperaktivnost), upočasnjeno telesno rast, težave s sluhom in glavobole.