Uporabljajte pokrovke

Če je le mogoče, pokrijte lonce in ponve, s katerimi kuhate. Tako bo v njih vzpostavljena višja temperatura, kar pomeni, da boste lahko zmanjšali sam ogenj. Pa tudi hrana se bo hitreje skuhala.

Premislite, kdaj lahko štedilnik ugasnete

Namesto da štedilnik izključite, ko je hrana že pripravljena, ga poskusite ugasniti že nekoliko prej. Če kuhate v loncu, lahko ogenj zmanjšate vsaj kakšno minuto ali dve pred koncem, dobro izolirano pečico pa lahko izključite celo deset do dvajset minut pred koncem. Seveda v nekaj minutah ne porabite veliko energije, vendar pa se mesečno in letno prihranek kar nabere.

cooking_1367242c.jpg

Vključite mikrovalovno pečico

Namesto da vodo segrevate na štedilniku, jo segrejte v mikrovalovni pečici. Pravzaprav slednjo uporabite vedno, ko lahko, saj prihrani veliko več elektrike.

Jejte surovo

Zakaj bi morali vse skuhati? Veliko zelenjave je vendar celo bolj okusne surove, poleg tega pa visoka temperatura uniči mnogo zdravih vitaminov in mineralov.

Bodite pripravljeni

Nikakor ne prižgite štedilnika, dokler niste pripravili vseh sestavin, ki jih boste skuhali. Tako ne bo šlo prav nič elektrike v nič, medtem ko vi še vedno sekljate.

_315.jpg

Kuhajte počasi

Včasih se je v velikih loncih ure in ure kuhala hrana na čim bolj nizki temperaturi. Ne ustrašite se, da to pomeni, da boste veliko preveč časa preživeli v kuhinji, saj vam lonca na tako nizkem ognju skorajda sploh ni potrebno nadzorovati. Rezultat pa je okusna hrana in manjša poraba energije.

Zatecite se k naravni izolaciji

Če hrane še ne morete postreči, je nikakor ne ohranjajte toplo tako, da jo pustite na majhnem ognju. Bolje je, da lonec zavijete v debelo brisačo.

Izberite pravi lonec

Poskrbite, da vaši lonci prekrivajo celotno segreto kuhinjsko ploščo, sicer boste del energije, ki bo uhajala ob strani, enostavno zavrgli.

prg304gh_extralow_simmer.jpg

Pustite zaprta vrata

Če so steklena vrata vaše pečice tako umazana, da jih morate odpreti, da bi lahko videli, kako pečena je vaša hrana, je prišel čas, da jih pošteno operete. Njihovo odpiranje namreč pomeni dodatno izgubo energije.

Ne porabite preveč vode

Med kuhanjem porabite le toliko vode, kot jo zares potrebujete. Vsaka kapljica namreč potrebuje določeno količino energije, da se lahko zagreje; več kapljic pa pomeni tudi daljši čas kuhanja.