Energijsko varčna gradnja

V prihodnosti bodo zgradbe zagotovo spet postavljene bolj premišljeno. Čim bolj bodo poskušale izkoristiti naravno moč sonca, kar pomeni, da bodo obrnjene proti jugu. Prav tako pa se bo v hiše vrnil dimnik. Dimnik namreč zagotavlja naravno zračenje, saj postan zrak redno izpodriva ven.

Stene bodo čedalje debelejše. Ne le zato, ker je takšne hiše lažje zgraditi - debele stene predstavljajo tudi naravno izredno učinkovito izolacijo. Spet pa bomo uporabljali tudi bolj naravne gradbene materiale, ki jih lahko najdemo v bližnji okolici – les, apno, kamen in volneno izolacijo. Okna bodo manjša, stavbe pa bodo imele nasploh manj stekla. Ne le ker proizvodnja stekla zahteva veliko porabo energije, ampak tudi ker termalno enostavno ni dovolj učinkovito.

lg_riko_cezsoco_h1.jpg

Povrnitev ideje skupnosti

V arhitekturo se bo vrnila tudi ideja velikih sob, ki niso popolnoma ločene po namembnosti. V velikem prostoru bodo torej tako kot nekoč skupaj kuhinja, jedilnica in dnevna soba. Navaditi pa se bomo mogli tudi na idejo recikliranja; pa ne le odpadkov, temveč vse naše lastnine. Naučiti se bomo morali popravljati, preurejati in prenavljati. Enostavno si ne bomo mogli več privoščiti, da vse odvržemo in kupimo novo.

Ni pa velika vrednost starih stavb le v njihovi energijski učinkovitosti in tudi siceršnji varčnosti. Včasih so ljudje domove gradili tako, da so skupaj ustvarjali določeno skupnost. Danes pa smo pravzaprav prišli do točke, ko niti ne vemo več natančno, kaj je sploh skupnost. Gradbeniki gradijo soseske, ki pa niso skupnosti, ampak le prostori, kamor se naselijo različni ljudje.

_1239371.jpg

Moderno lahko gradi na tradiciji

Res je tudi, da so bila včasih mesta veliko bolj umazana, domovanja pa veliko prenaseljena, pa tudi življenje je bilo bolj kruto in kratko. Ljudje smo napredovali in odkrili veliko uporabnih stvari in tehnologij, ki so nam izboljšale življenje. Vendar pa zato še ne smemo pozabiti prav vsega, kar smo že poprej lepega ustvarili v naši zgodovini.