Mnogi poročajo, da se je njihovo zdravstveno stanje, potem ko so v svoj dom postavili nekaj sobnih rastlin, drastično izboljšalo. Pri tem ne gre le za placebo učinek. Študije so dejansko dokazale, da nekatero cvetje iz ozračja odstrani toksine, kot so formaldehid, ksilen in toluen; strupe, ki jih v naš dom vnašamo z gradbenim materialom in barvami za stene. To pa še ni vse: rastline imajo celo moč zmanjšanja vsakodnevnega stresa kakor tudi simptomov depresije. Prav zato vam bomo predstavili osem sobnih čudežev, ki veliko dajo, zahtevajo pa le malo nege in skrbi.

Drevesasta krasulja ali drevo denarja

Ta bujna rastlina potrebuje le malo vode, brez nje pa lahko preživi celo ves mesec. Lahko je tudi v senci, vendar pa bo rasla lepše, če jo postavite poleg okna.

pic000576.jpg

Spatifil

Verjetno najbolj elegantna sobna rastlina, kar jih obstaja, ima bele cvetove z dolgimi temno zelenimi listi. Ne potrebuje veliko sonca. Pravzaprav nekoliko rumenkasti listi nakazujejo, da ga dobiva celo preveč. Če pričnejo listi odpadati, potrebuje več vode, vendar pa poskrbite, da se njena prst posuši, preden jo spet zalijete. Ni primerna le za lastnike mačk, saj je zanje strupena.

Afriška vijolica

Afriška vijolica je ena najbolj priljubljenih sobnih rastlin. Pazite le, da med zalivanjem s hladno vodo ne polijete njenih cvetov. Mnogi vrtnarji celo svetujejo uporabo nekoliko toplejše vode.

Filodendron

Njegovi listi so privlačne srčaste oblike. Najbolje uspeva ob oknu, vendar pa lahko živi tudi z zelo malo sončne svetlobe.

Zebrasta afelandra

To rastlino, ki privlači veliko pozornosti, je najbolje postaviti na okensko polico, saj potrebuje kar nekaj svetlobe. Z vodo jo poškropite enkrat ali dvakrat tedensko.

aphelandra.JPG

Bambus sreče

Feng šuj verjame, da ta rastlina s posrečenim imenom v dom prinaša mir, moč in srečo. Poleg tega pa še ne zahteva veliko nege. Vodo zamenjajte enkrat na dva tedna, sicer pa ga postavite na mesto, kjer ni direktno izpostavljen sončni svetlobi. Če postane rumenkast ali rjavkast, je ima že preveč.

Navadna ščitovka

Ta sobna rastlina uspeva v senci, bujno pa raste celo v na videz najslabših življenjskih pogojih.

Taščin jezik

Rastlina z nenavadnim imenom ponoči uničuje ogljikov dioksid, zato se posebno priporoča njena postavitev v spalnico; sicer pa iz ozračja čisti tudi druge strupe. Raje ima pogled na sonce, vendar pa oprosti tudi namestitev v senco. Ni je potrebno niti preveč zalivati - vsekakor počakajte, da se prst med enim in drugim zalivanjem povsem posuši.