Takšna sta tudi vrt in hiša gospe Sue Martin, ki je sicer le ena izmed mnogih, a kljub vsemu izstopa, najboljši dokaz za to pa so redni obiski znanih vrtnih fotografov in objave v cenjenih revijah za dom in vrt.

md_256_vrt_mabic_anglija_4.jpg

Za lepo urejen vrt ne potrebujemo ne dragih rastlin ne velikega vložka v gradnjo vrtnih elementov. Predvsem sta pomembna ideja in smisel za oblikovanje, potem pa lahko iz najbolj preprostih materialov ustvarimo izjemno vrtno podobo. Vrt z imenom Brickwall Cottage Garden, ki ga ureja in neguje Sue Martin, predvsem z ljubeznijo in poznavanjem, je pravi odsev tega. Izjemno zanimive in v vsakem času atraktivne zasaditve rastlin s preprostimi prehodnimi oboki, pergolami in na pravem mestu postavljenimi okrasnimi posodami so prava mala oaza in košček narave, ki jo je ustvaril človek. Vrtnice plezalke in okrasni sroboti se vzpenjajo po leseni opori, kakršne uporabljajo pri nas na Krasu za teran, majhen ribnik s fontano in z nikoli usahlim žuborenjem pa deluje pomirjajoče in se odlično sklada z idilično podobo celote.

md_256_vrt_mabic_anglija_9.jpg

Vrtne gredice prehajajo druga v drugo, v delu vrta, ki je namenjen pridelovanju zelenjave in večji zbirki sreten (Geum sp.), pa so ograjene s preprostimi deskami. V majhnem lesenem rastlinjaku so občutljivejše rastlinske vrste, ki potrebujejo tovrstno zaščito, številna mesta za sedenje in uživanje v pogledu pa so raztresena povsod po vrtu. Marsikje je to le lesena klop ali preprost stol, drugje pa je postavljena tudi miza za obvezen popoldanski čaj. Izbor rastlin je prilagojen podnebju, zato je z njimi, ko se enkrat razrastejo, malo dela. Na vrtu so med rastlinami skrite tudi skulpture in vaze iz naravnih materialov, ki nas presenetijo v slehernem kotičku, bogat rastlinski svet pa je prijazen tudi do ptic, katerih žvrgolenje preneha šele s trdno nočjo.

md_256_vrt_mabic_anglija_5.jpg

Majhni vrtovi so velik izziv za vsakega oblikovalca. Skrivnostni in skriti pa se vsako leto znova odprejo tudi za obiskovalce, kar je v Angliji dolgoletna tradicija in način zbiranja denarja za dobrodelne namene. In Brickwall Cottage je pravi biser med njimi ter odsev tega, kar angleško podeželje tudi je: en sam velik vrt.