Čedalje manj časa preživimo doma, zato mora biti ta čim bolj kvaliteten in prijeten. K temu pa veliko pripomorejo tudi pazljivo načrtovani elementi opreme. V jedilnici so to predvsem miza in stoli, ki morajo biti uporabni, hkrati pa imeti skoraj skulpturalno vrednost.

contemporary_dining_room_tables_chairs_design.jpg

Novi trend: klop

Zelo priljubljen del jedilnice je v zadnjem času klop. Nekoč je bila umeščena v vsako jedilnico, saj je bilo pomembno imeti čim več sedežnih mest, sedaj pa da jedilnici predvsem nekoliko bolj domačen pridih. Lahko je kotni element in s tem izkoristi prazen prostor, lahko pa stoji tudi samostojno ter tako privlači še več pozornosti. Lahko je tapecirana in tako še nekoliko bolj udobna, z naslonom ali brez njega.

hiro_dining_room_set_2.jpg

Stol kot ergonomska skulptura

Moderna jedilnica veliko pozornost posveča tudi udobju stolov, ki čedalje večkrat s svojimi dimenzijami in oblikami spominjajo na manjše naslonjače. Njihova umestitev pa seveda ni primerna v majhnih jedilnicah, kjer je bolje varčevati s prostorom. Po navadi se kupijo v kompletu z mizo, nekateri pa jih uskladijo tudi sami.

Nikoli ne izberite stolov, ki so vam všeč na prvi pogled. Posebno jih ni primerno kupovati prek katalogov, saj jih je vedno potrebno preizkusiti ter na njih nekoliko posedeti. Preverite, ali je naslon ergonomski, samo sedišče pa dovolj udobno. Moderna jedilnica je prostor hedonističnega uživanja, ki pa ga ne moremo doživeti, če ne sedimo dovolj kvalitetno. 

dining_room.jpg

Središče jedilnice: jedilna miza

Na sredino jedilnice postavite čim večjo mizo, ki je s svojo barvo, materialom in dimenzijo v skladu s stoli. Steklena miza se denimo ne poda s stoli, ki so skoraj naslonjači, saj je za njih po navadi veliko preveč krhka. V tem primeru je pravilna izbira bolj masiven element z leseno ali kovinsko konstrukcijo. Sicer pa so med oblikovalci v zadnjem času še posebno moderne steklene mize, vedno pa so elegantne tudi klasične lesene, ki so lahko celo umetelno izrezljane.

woven_dining_room_furniture_accente.jpg

Ne pozabite pa jedilnice uskladiti tudi s celotno notranjo opremo kuhinje, saj sta ta dva prostora po navadi precej skupaj, če ne celo v istem prostoru, predvsem pa funkcionalno vedno delujeta kot eno. 

Več idej za privlačno moderno jedilnico poiščite tudi v fotogaleriji.