Črni kosi pohištva, narejeni iz usnja ali lesa, so zelo priljubljena izbira pri notranjem opremljanju. Vendar pa zna biti opremljanje prostora s črnim pohištvom za marsikoga tudi prava nočna mora. Pogosto se odločimo za tako elegantno črno opremo, potem pa ne znamo dovolj poživiti prostora, saj je črna vseeno predvsem monotona barva. Zato vam predstavljamo ideje za kombiniranje različnih barv s črnim dizajnom pohištva, ki jih lahko uporabite za popestritev in dodatno posvetlitev prostora.

master_living_room_furniture_design_ideas.jpg

Monotoni barvni toni

Najboljša rešitev za sobo s črnim pohištvom so barvni dodatki drugih monotonih barvnih tonov, na primer rjave ali sive. Priporočljivo je, da si izberete le eno dodatno monotono barvo, ki pa ima lahko različne vzorce in barvne odtenke. Kupite kose pohištva, ki ustrezajo različnim niansam; za dekoracijo pa vnesite odtenke iste barve tudi na tla ali stene, na preproge, okrasne vaze, blazine, slike ali druge umetnije.

black_furniture.jpg

Živi barvni toni

Živahne in svetle barve prav tako odlično dopolnjujejo črno pohištvo. Možnosti in odtenkov je veliko; vedno pa morate paziti, da omejite njihovo uporabo v prostoru ali se celo omejite na eno oziroma dve steni. Izberite si steno, pred katero se že tako veliko dogaja (denimo območje z vgrajenim kaminom), ter celoten del okrasite s svetlimi barvami. Posebno priporočamo rdečo, svetlo vijolično, rožnato, temno modro ali mornarsko modro.

crno_pohistvo.jpg

Vzorci in teksture

Zelo dobra izbira so tudi podlage z vzorci različnih dimenzij in barv. Velike površine opremite z velikimi vzorci, manjšim pa bolj ustrezajo manjši vzorci. Med seboj nikoli ne kombinirate enako velikih vzorcev, saj tako nehote ustvarite boj za prevlado. Lahko pa kombinirate več vzorcev, ki so sorodni po barvah, tematiki, motivih in teksturi. Uporabite lahko, na primer, tri različne velikosti istega vzorca na zavesah, blazinah ali stenah.

sofa_furniture_living_room_design.jpg

Zelo pomembno vlogo pri urejanju prostorov ima tudi tekstura materiala, saj dopolnjuje barve in vzorce. Najbolj koristna značilnost tekstur in vzorcev je, da vas ne omejujejo pri izbiri barve. Izbirate lahko med dvema barvama, kot sta rdeča in bela, ter okrasite sobo v tem stilu.  Teksture se lahko tudi dodajo z uporabo različnih tehnik, kot so posebno nanašanje z gobico (tako imenovana sponge tehnika), z valjčkom ali lepljenjem.

Več barvnih kombinacij s črnim pohištvom si oglejte v fotogaleriji.