Princ Al-Waleed bin Talal je sporočil, da bo projekt stal kar 40 milijard dolarjev;  načrtujejo pa ga v mestu Jeddah ob Rdečem morju v Savdski Arabiji. Za dizajn tega neverjetnega nebotičnika naj bi bil zadolžen ameriški arhitekt Adrian Smith, ki naj bi si ga zamislil kot raketo, ki se bo ravnokar dvignila v zrak.

jeddah.jpg

Verjetno bo kar dvakrat večji od predhodnika

Trenutno je največja stavba na svetu nebotičnik Burdž Kalifa, ki so ga leta 2009 zgradili v Dubaju, v višino pa meri celih 828 metrov. Kako visok bo nov nebotičnik v Jeddahu, sicer še ni znano. "Ne želim še razkriti natančne višine, saj bodo imeli nato ostali gradbeniki določeno višino, ki jo bodo morali preseči," je dejal savdski mogotec in tako posredno potrdil, da na Bližnjem vzhodu trenutno poteka bitka za najvišjo zgradbo na svetu.

Zaupal je le, da bo stavba v višino merila najmanj en kilometer, med ugibanji pa se pojavlja tudi številka ena milja oziroma 1600 metrov. Sicer bo nebotičnik del večjega projekta za razvoj mesta Jeddah, tako imenovanega poslovno-stanovanjskega kompleksa Kraljestvo, ki bo vseboval luksuzna domovanja, hotele, prodajalne in pisarne.

diagramfa3.jpg

Do vrha le v nekaj minutah

Projekt se sicer zdi povsem neverjeten (si predstavljate, da živite ali delate en kilometer nad ostalimi?), vendar pa Ron Klemencic, predsednik podjetja Magnusson Klemencic, ki se ukvarja s projektiranjem visokih konstrukcij, pravi, da je savdski projekt danes povsem realen. "Inovacije v proizvodnji betona in jekla so omogočile, da lahko gradimo tako visoke, vendar povsem varne zgradbe."

Težava je lahko občutek morske bolezni v visokih nadstropji, ki pa jo je najvišja zgradba na svetu pred dokončanjem Burdž Kalife in stolpa Taipei 101 v Tajvanu učinkovito rešila tako, da ima na svojem vrhu 730 ton težko okroglo nihalo, ki se pomakne v nasprotno smer od zgornjih nadstropij in jih tako zadržuje pri miru. Nikakršnih problemov pa naj ne bi predstavljala tudi izbira dvigala. Klemencic pojasnjuje, da trenutno najhitrejša dvigala na svetu peljejo kar en kilometer na minuto; tehnologija pa naj bi se v naslednjih desetih letih verjetno še izboljšala, saj že obstajajo prototipi, ki namesto kablov uporabljajo elektromagnete.

kingdom_tower_384970s1.jpg

Sicer je vprašanje, ali bodo nebotičnik zaradi ekonomske krize res zgradili  v bližnji prihodnosti, saj mestu pravzaprav niti ni potreben - zato pa bo ob lepem vremenu omogočal pogled na cel Bližnji vzhod, Severno Afriko in Indijski ocean.