Včasih so bile strehe, namenjene ohlajanju doma, skoraj izključno bele barve, vendar danes temu ni več tako. Proizvajalci so na trgu predstavili različne barve energijsko varčnih streh, od temno zelene do rjave in črne, ter razne materiale, na primer asfalt in kovino. Pred nakupom zato upoštevajte naslednje nasvete, ki vam bodo pomagali najti pravi tip energijsko varčne strehe.

cool_roofs.jpg

Stroški za ogrevanje

Odsevna streha, ki samo odbija sončno svetlobo, vam bo sicer zmanjšala račun za ohlajanje doma poleti, vendar pa vam ne bo pomagala zmanjšati stroške za ogrevanje pozimi. Ravno nasprotno, stroški za ogrevanje bodo celo malo narasli. Odsevno streho, ki odbija svetlobo in je ne vsrka vase, se tako izplača namestiti le na strehe domov, ki so zgrajeni v bolj vlažnem tropskem podnebju.

Uradno označevanje

Običajno je za oznako energijske učinkovitosti strehe uporabljena skala od 0 do 1, s tem, da je 1 najboljša možna ocena. Podobno je tudi pri solarni odbojnosti, ki se nanaša na to, koliko sončne svetlobe streha odseva. Priporočljivo je, da izberete solarno odbojnost od 0.25 naprej.

Dolgoročni rezultati

Začetni vložek v namestitev strehe zna biti kar visok, vendar pa bo po vsej verjetnosti takšna streha zdržala dlje. Če preračunate stroške, ki jih lahko prihranite za ohlajanje, boste dolgoročno zagotovo prihranili.

cool_roofing.jpg

Kvalitetna izolacija

Dobro izolirana streha (debeline od 25 do 30 centimetrov) lahko odpravi potrebo po energijsko varčni strehi. V vsakem primeru pa, tudi če vgradite energijsko varčno streho, še vedno potrebujete strešno izolacijo, ki vam bo še dodatno pomagala zmanjšati porabo energije.