Novinarsko konferenco je organizirala Sekcija slovenskih proizvajalcev montažnih hiš Gospodarske zbornice Slovenije, omenjena tri podjetja pa so zaenkrat edina, ki v naši državi posedujejo obvezno oznako CE oziroma certifikat o skladnosti, čeprav niso edina, ki lesene montažne hiše ponujajo (tu naj omenimo, da sta še dve podjetji ravno v fazi pridobivanja oznake). S sekretarko sekcije, Mirijano Bračič, smo se pogovarjali, kaj ta oznaka sploh pomeni in zakaj se lahko pošteno uštejemo, če izberemo dom, ki je nima.

Kaj sploh za kupca pomeni dom z oznako CE?

Mirijana Bračič nam je pojasnila, da oznaka CE pravzaprav pomeni, da ima podjetje dovoljenje, da svoje proizvode nudi na tržišču. Gre za enotno evropsko oznako, ki jo prejmejo vsa podjetja, ki zadoščajo določenim standardom. Med drugim morajo zagotoviti določeno nosilno in požarno varnost, upoštevati koncepta trajnosti in ekonomičnosti ter se truditi za bolj zdravo bivalno okolje. Poskrbeti morajo, da njegovi izdelki v ozračje ne sproščajo nevarnih snovi ter zagotoviti zadostno zrakotesnost, vodoodpornost ter toplotno in zvočno izoliranost.

Kakovost proizvodov, ki imajo certifikat o skladnosti, redno preverja neodvisna institucija, ki nadzoruje tako proizvodni postopek kot tudi postavitev. Kot torej poudarja Mirijana Bračič: če proizvajalec z oznako CE zagotavlja, da je njegova stena požarno zaščitena 60 minut, to resnično pomeni, da je požarno zaščitena 60 minut, saj je njegovo trditev preizkusila in potrdila tudi neodvisna institucija.

 

hisa_jelovica_d.jpg

Državni nadzor ni zadosten, zato moramo biti previdni kupci

Mirijana Bračič svetuje, da se pred nakupom vedno dobro prepričamo, ali ima naše izbrano podjetje oznako CE. Po navadi je ta postavljena na vidno mesto že na spletnih straneh in v katalogih; vsak kupec pa ima pravico zahtevati tudi predložitev samega certifikata. Na žalost moramo biti kupci še kako previdni, saj država, čeprav zahteva posedovanje oznake CE, ne preverja, ali jo vsi prodajalci lesenih montažnih hiš tudi zares imajo. Po besedah Bračičeve, predstavnice Sekcije slovenskih proizvajalcev montažnih hiš, bi to lahko počeli tržni inšpektorji, in sicer ko se izdelek sploh pojavi na tržišču, in gradbeni inšpektorji, ko je montažna hiša že tik pred postavitvijo. Tako bi tudi proizvajalce, ki ne izpolnjujejo vseh zakonskih določil, veliko hitreje prisilili, da se jim prilagodijo.

Sekcijo slovenskih proizvajalcev montažnih hiš med drugim skrbi, da bo zaradi slabega nadzora države nad upoštevanjem zakonodaje slaba kakovost določenih izdelkov vrgla slabo luč tudi na podjetja, ki delajo po vseh pravilih. Proizvajalci lesenih montažnih objektov, ki nimajo oznake CE, svoje izdelke namreč po navadi ponujajo ceneje, saj jim ni treba denimo vgraditi bolj kakovostnih materialov ali opraviti mnogo testiranj, s tem pa privabijo veliko kupcev. Po besedah sekretarke pa država ni zaustavila niti uvoza tujih lesenih montažnih hiš, ki nimajo oznake CE, dopušča pa celo, da takšni proizvajalci zmagujejo na javnih razpisih, čeprav so v njenih zakonih pravzaprav prepovedani.