To ni moraliziranje, da ne bo nesporazuma, to so dejstva, ki si jih lahko prilagodimo našim željam, finančnim možnostim in znanju. Pri slednjem je prav, da prisluhnemo nasvetom strokovnjakov in po njihovih napotkih tudi ravnamo.

Izolacija

Pri novogradnjah se investitorji danes lahko seznanijo z mnogimi podrobnostmi in vnaprej izberejo želene materiale in načine izvedbe določenih del. Pri že zgrajenih objektih, ko želimo sanirati obstoječe stanje, je to vprašanje lahko bolj zapleteno, vendar ne nerešljivo. Pomoč pri tem ponuja podjetje Mix. Pri oskrbovanju z gradbenim materialom in izvajalci posamznih gradbenih faz so si v preteklih letih nabrali bogate izkušnje, ki jih zdaj lahko uspešno uporabijo pri reševanju kateregakoli gradbenega problema. Zato je pomembno poudariti, da imajo strokovno usposobljene izvajalce del in primerno zalogo materialov, tako da lahko v vsakem trenutku ugodijo željam naročnikov.

Pri energetski sanaciji objekta najprej ne smemo spregledati dejstva, da največ ogrevalne energije izgubimo prav skozi ostrešje, če to ni primerno izolirano. Prav gotovo ni potrebno opozarjati, da se ogreti zrak dviga in »zapusti« prostor, kjer mu je to pač omogočeno. Zato so v podjetju Mix za strešno kritino izbrali Evertile jeklene plošče s posebej lomljenim peščenim posipom. Za tako kritino je značilno, da poleg trdnosti zmore tudi določeno stopnjo fleksibilnosti, kar je pomembno denimo pri udaru toče. Hkrati pa zaradi hrapave površine zadržuje drsenje snega in enakomernejše prelivanje vode ob večjem deževju. Garancija zanjo je kar 50 let.

Sama kritina pa ne pomeni prav veliko v energetskem smislu, če pod njo ni ustrezno izvedenega sistema, od prezračevalnega kanala, sekundarne kritine, ustreznega izolacijskega polnila nad in med špirovci do zaključne notranje finalne obloge. V primeru vgradnje strešnih oken je spet pomembno, kako z ustreznim sistemom preprečimo nastajanje toplotnih mostov in nepotrebno izgubo energije. To rešujemo s strešnimi okni priznane kvalitete, blagovne znamke domix. Le s celovitim pristopom pri novogradnji ali sanaciji objektov lahko pričakujemo, da bo tisti čarobni gumb (denimo v dnevni sobi) res čarobni...

Na novogradnjah, ki jih zdaj zaključujejo po standardih za nizko energetske objekte in po željah naročnikov tudi po standardih za pasivno gradnjo (velja tudi za večstanovanjske objekte), nameščajo na fasado 16 centimetrov debele lamele iz kamene volne, ki je poleg izolativnosti hkrati tudi protipožarna zaščita. Ob debelini izolacije (v obravnavanemu primeru so objekti grajeni iz opeke, ki akumulira temperaturo objekta, kar ne gre spregledati) je zelo pomembno, da izdelajo fasado, ki hiši omogoča »dihanje«. To pa zahteva, da pri nameščanju uporabijo kompatibilne materiale kot so lepila (v posebnih primerih sanacije tudi sidranja) za leplejenje lamel na osnovni zid in za silikonski zaključni omet. Klasični zaključni omet iz silikonske smole so opremili z novo »nano« tehnologijo. Tak omet je z dodatki za vodoodbojnost visoko hidrofoben, s samočistilnim učinkom zmanjšuje tvorbo mahu, alg in plesni. Na voljo je tudi velika izbira barvnih tonov. Te izkušnje so dobrodošle tudi pri obnovi fasad na starejših objektih.

Prezračevanje

Pri energetski sanaciji obstoječih objektov je pomembno tudi zunanje stavbno pohištvo (okna, vhodna vrata ...). Sodobni sistemi omogočajo učinkovito zmanjševanje toplotnih izgub, ki so doslej izpuhtele skozi okna v naravo.Toda maksimalna zrakotesnost in izolativnost oken sproži drugo vprašanje. To je prezračevanje prostorov. Delna in če hočete »zastarela« rešitev je v odpiranju oken. Če imate čas za to ... Celovita rešitev je v rekuperacij, ki omogoča ustrezno prezračevanje in varčevanje z energijo. Pri novogradnjah je načrtovanje tega danes že samoumevno, pri sanaciji objektov pa priporočljivo. Pri novogradnjah so kanali za prezračevanje načrtovani v določenih notranjih stenah. Pri sanaciji objektov pa pred vgrajevanjem zunanje izolacije lahko rekuperacijske razpeljave izvedemo z zunanje strani objekta in s prebojem sten vpeljemo v želene prostore. O tem je primerno razmisliti pravi čas, saj je pozneje, ko je fasadni sloj zaključen, vsak drugi poseg seveda bolj zahteven.

Logistika

Ko smo poskrbeli za »kapo in plašč« (streha in izolacija), so na vrsti notranji prostori. Večino njih lahko s primernim premislekom razmeroma lahko saniramo. Bolj zahteven poseg je sanacija kopalnice. Za to, da prenova kopalnice ne postane nočna mora, je v prvi vrsti potrebna dobra organizacija del, ki so za to nujna. Kopalnica je namreč pravi tehnološki center. V stanovanjih, kjer so sanitarne funkcije integrirane na enem mestu, je to še posebno zahteven projekt, saj so vse inštalacije prepletene in temu primerna je tudi teža prenove – ne le v finančnem, temveč tudi v logističnem smislu. Za to, da prenova kopalnice ne postane nočna mora, je v prvi vrsti potrebna dobra organizacija del, ki so za to nujna: od odstranjevanja obstoječe kopalnice, vgradnje nove električne, vodovodne, ogrevalne in morebiti tudi plinske inštalacije, zidarskih zaključnih del do polaganja keramike in montaže izbrane sanitarne opreme.

Da bi bil čas prenove čim krajši, so v podjetjih Eko Gradvest in Mix zaposlili strokovno usposobljene delavce za izvajanje posameznih del, ki so potrebna pri različnih gradbenih posegih. Ti med seboj tesno sodelujejo ali, kot radi rečemo, podajajo si kljuko, tako da je delo res končano v dogovorjenih rokih.