Med najbolj vročimi poletnimi dnevi nekateri vrtnarji pustijo svoj vrt nedotaknjen, v upanju, da je to najboljša rešitev. Vendar ni. Plevel se hitro razraste, zato ga morate redno odstranjevati ročno.

Mulčenje ali pesticidi?

Še boljše pa je, če okoli rastlin na zemljo nasujete plast listja, slame ali vejic, ki bodo zaustavile rast plevela, a še vedno omogočile prepuščanje vode. To opravilo se imenuje mulčenje. V primeru, da uporabljate pesticide za omejitev škodljivcev na vrtu, pred uporabo vedno natančno preberite navodila. Uporabite manjši odmerek, saj bo učinek isti.

mulch_mulch.jpg

Zalivanje rastlin

Ko zalivate rastline, jih zalijte dobro. Zelenjavo zalijte vsaj enkrat ali dvakrat tedensko, tako da vodo zlijete direktno na zemljo in ne po listih rastline, da se izognete propadanju in boleznim listov.

Sejanje

Mesec julij pa je tudi čas, ko je treba zasejati rastline, ki obrodijo v jeseni, na primer, peso, repo, blitvo, špinačo, brstični ohrovt in brokoli. Te zasadite proti koncu meseca, medtem ko s sajenjem zelene solate, špinače in redkvic počakajte do začetka avgusta.

direct_seeding_beets.jpg

Presajanje

Če nameravate določene rastline presaditi, morate paziti, da bodo presajanje prenesle. Nežnejše rože potrebujejo čas, da si opomorejo in se navadijo na močno sonce. Po presaditvi jih tudi dobro zalivajte in okoli njih položite mulčenje, saj bo zadrževalo vlago v zemlji in preprečevalo rast plevela.

Košnja trave

Kljub temu da trava na zelenici poleti raste počasneje, jo redno kosite. Priporočljivo je, da pokosite le eno tretjino višine travne bilke, saj če bo trava prenizka ali previsoka, bo bolj izpostavljena plevelu in boleznim. Če je vreme suho, pustite travo višjo.