Za vas smo zbrali nekaj dobrih nasvetov, kako svoj dom spremenite v pravi raj za sproščanje in obnavljanje, ki vas bo pomiril že takoj, ko boste stopili skozi vhodna vrata.

Vhod

Zraven vhoda v predsobo postavite vam ljube predmete, na primer vazo, umetnino, zabavno fotografijo družine in prijateljev ali nekaj drugega, kar vam je pri srcu in vam bo v trenutku izboljšalo razpoloženje. Pomembno je tudi, da hodnik, predsobo in prostor pred vhodnimi vrati ohranjate organizirane, čiste in pospravljene. Za dekoracijo dodajte še šopek svežih rož ali okrasno sobno rastlino.

Dnevna soba

V manjših prostorih običajno hitreje postanemo nervozni in vznemirjeni, saj imamo občutek, da nas stene omejujejo in dušijo. Zato je treba narediti red in se znebiti vseh nepotrebnih predmetov, ki le ustvarjajo nered. Dnevni prostor pa lahko naredite vizualno še večjega, če denimo stole pobarvate v isto barvo, kot je stena. Zidovi naj bodo sicer svetlih barv, saj te zelo povečajo sobo.

miren_dom.jpg

Razsvetljava

Z umetno lučjo osvetlite le tisti del dnevnega prostora, ki ga uporabljate. Preveč svetlobe in premočna luč vam namreč lahko pokvarita mirno ozračje. Če se želite sprostiti, raje namestite več svetil, ki naj bodo energijsko varčna, saj ta oddajajo naravnejšo svetlobo.

Barve

Ne ustvarjajte velikih barvnih kontrastov, saj bodo ti privlačili vaš pogled in se ne boste mogli popolnoma sprostiti. V mislih imejte, da je več manj, zato uporabite le dve barvi, ki sta sicer lahko v več odtenkih. Pomirjujoče delujeta modra in zelena barva, vendar ju ne sme biti preveč, ker sta precej hladni barvi. V dnevno sobo in v predsobo oziroma na hodnik ju dodajte le preko manjših okrasov, na primer okrasnih blazin ali svetil. Osnovne barvne naj bodo zemeljske.

living_room_4.jpg

Ugasnite električne naprave

Najbolj se boste sprostili, če ugasnete televizor, računalnik in vse druge naprave, pa ne samo v dnevnem prostoru, temveč tudi v spalnici. Svetloba, ki jo oddajajo te naprave, namreč možganom sporoča, naj ostanejo budni.

Rastline

V notranjost vnesite pridih narave. V dnevni prostor postavite več sobnih rastlin in šopkov cvetja, da boste imeli občutek, kot da ste zunaj na prostem. Odprite okna in balkonska vrata ter jim nasproti obesite ogledalo, ki bo odsevalo naravno svetlobo po prostoru.

tropical_style_livingroom.jpg

Domišljija

V svoj dom vnesite malo domišljije. Kako si zamišljate raj? Je to peščena plaža, obdana s palmami, ali prostrana livada, polna cvetlic? Izberite naravne materiale, kot so denimo bambus, trstje in les; dodajte pa še bujno rastlinje ali tropski okras.