Novo stanovanjsko naselje v omenjenem mestu je sestavljeno iz osemnajstih vrstnih hiš, med njimi pa najbolj izstopa prav stavba, ki je povsem ekološka. Oblikovali so jo arhitekti Maartje Lammers, Boris Zeisser, Anja Verdonk, Albert-Jan Vermeulen, Floor Kokke in Valentine van Dam; razteza pa se na 350 kvadratnih metrih površine.

modern_villa_freshome02.jpg

Nenavaden dizajn

Z lesom obložena fasada se zliva z notranjostjo bivalnih prostorov in obdaja stopnišče, ki med seboj povezuje etaže in sobe; namenjena pa je tudi vizualnemu ločevanju notranjih prostorov. Skozi steklene površine lahko vstopi veliko svetlobe; dobra osvetlitev pa je zagotavljena v vsakem od treh nadstropij. Arhitekti so se lepo poigrali tudi z materiali in zakrivljenimi oblikami.

modern_villa_freshome12.jpg

Središčna točka

Za središčno točko zgradbe so postavili tako imenovani kanjon oziroma zastekljeno luknjo ob glavni steni, usmerjeno tako, da svetloba lahko doseže tudi spodnja nadstropja. Poleg tega so stene "kanjona" ločnica, ki razdeli bivalne prostore.

modern_villa_freshome04.jpg

Kadar stanovalci želijo, lahko odprejo vrata in sobe prezračijo; s filtri pa lahko nadzirajo tudi količino dnevne svetlobe, ki vstopi v prostor. Zaradi odprtega središča lahko vse etaže prejmejo zelo veliko sončne svetlobe.

modern_villa_freshome14.jpg
 

Zdravi in trpežni materiali

Fasada in notranje stene so delno narejene iz lesa in kamna, delno pa iz legiranega konstrukcijskega jekla. Fasado iz takšnega jekla ni potrebno pleskati; če je izpostavljena kritičnim vremenskim pogojem, pa na površju ustvari zaščitni sloj in vzdrži še zelo veliko let.

Več fotografij si lahko ogledate v naši fotogaleriji.