Ovsena kaša

Oves sestavljajo kompleksni ogljikovi hidrati, ki spodbudijo večje izločanje hormona serotonina, ki nam daje občutek sreče. Poleg tega, da uravnava naše razpoloženje, pa skrbi tudi za dober spanec. Za povrh pa polnozrnata žita vsebujejo tudi veliko vitaminov B in cinka, ki preprečujejo pojav depresije. Posezite torej tudi po polnozrnatem kruhu ali testeninah in rjavemu rižu.

Puran

Ta vrsta mesa vsebuje veliko triptofana, aminokisline, ki je nepogrešljiva pri nemoteni proizvodnji serotonina. Njen vir pa so tudi jajca, piščančje, goveje in svinjsko meso ter sezamova in bučna semena.

hakola_greens_cooking2.jpg

Špinača

Strokovnjaki so pojav depresije pri ljudeh povezali tudi z nizko ravnjo folatov. Ti so vrsta vitaminov B, poleg špinače pa jih lahko najdete tudi v ohrovtu, špargljih in leči.

Losos

Študija je pokazala, da ljudje, ki zaužijejo več omega-3 maščobnih kislin, dejansko lažje uravnavajo svoja čustva. Ker pa telo te dobrodejne maščobe ne more proizvesti samo, redno uživajte lososa, sardine, skušo, jajca in lanena semena. Za povrh omega-3 maščobne kisline zmanjšajo tveganje za pojav bolezni srca in ožilja.

20100309_woman_eating_happy_600x411.jpg

Jagode

Jagode so polne antioksidantov, snovi, ki varujejo naše možgane, izboljšujejo razpoloženje in celo spomin. Antioksidanti namreč v telesu uničujejo proste radikale, snovi, ki uničujejo naše celice. Uživajte jih tudi v borovnicah, brusnicah in suhih slivah.

Temna čokolada

Ko potrebujete nekaj sladkega, raje posezite po koščku temne čokolade, ki vsebuje antioksidante, poleg tega pa še spodbudi tudi delovanje endorfinov, ki učinkujejo kot naravno zdravilo proti bolečinam.