Arheolog v svoji sanjski službi

Arheolog Michel Guyot si je dolgo želel postaviti prav pravcati grad. Nad srednjeveško gradnjo se je navdušil, medtem ko je obnavljal dvorec Saint Fargeau in z ekipo v stenah graščine iz petnajstega stoletja našel stene srednjeveške utrdbe iz trinajstega stoletja. Takrat je za lastno zabavo začel načrtovati sanjski srednjeveški dom, ki ga je poimenoval Guédelon. Zdaj pa bo njegov načrt postal realnost.

guedelona_590jd072210.jpg

Svojih sanj, ki so jih nekateri označili tudi za nore, sicer dalj časa ni mogel uresničiti. Toda ni želel odnehati in nekega dne je spoznal podjetnico Marylene Martin, ki je zdaj solastnica gradu. Martinova je v ideji takoj videla način, da privabita turiste in ustvarita nov turistični cilj. Skupaj sta zato najela še petdeset delavcev, našla zemljišče in začela graditi. Skupina je med svojim delom tudi srednjeveško oblečena, predvsem pa  uporabljajo povsem avtentične gradbene tehnike, ki so bile pozabljene že 700 let. 

Zgraditi srednjeveški dvorec ni enostavno

Martinova in Guyot se s projektom ukvarjata že od leta 1997, predvidevata pa, da ne bo končan pred letom 2023. Zaradi manjšega števila delavcev bosta namreč za gradnjo porabila več časa, kot so ga dejansko potrebovali v srednjem veku. Veliko časa pa jima je vzelo tudi samo načrtovanje. Predvsem ni bilo lahko najti zemljišča. Sicer sta se takoj odločila za francosko podeželje, toda želela sta odkriti tudi območje, kjer je v okolici na voljo ves material, ki je potreben za gradnjo - predvsem les, kamen in glina. Na izbrano zemljišče morajo tako dodatno dovažati le apno.

guedelonb_590jd072210.jpg

Vendar pa cilj tega projekta ni grad, temveč predvsem izkušnja srednjeveških gradbenih metod. Delavci poskušajo popolnoma poustvariti celoten proces gradnje nekoč in se iz njega kaj naučiti. Gradnja brez modernih mehanskih pripomočkov namreč pomeni, da se morajo naučiti ogromno novih tehnik in veščin. Izognili so se le izredno nevarnim razmeram, ki so vladale na gradbiščih srednjega veka. Res so oblečeni kot takrat, vendar pa nosijo tudi čelade, zaščitna očala in kakovostne čevlje. 

Gradnja gradu kot turistična atrakcija

Projekt so prva tri leta financirali investitorji, zdaj pa vse stroške že pokriva sam. Najprej so ga obiskovali le francoski turisti, zdaj pa prihajajo ljudje iz vsega sveta. Lansko leto so imeli več kot 300 tisoč obiskovalcev; poleg organiziranih vodstev pa imajo pripravljenih tudi veliko zabavnih seminarjev in delavnic - denimo delavnico klesanja kamna. Privlačna pa je tudi sama stokilometrska pot od Pariza do gradu, ki nudi slikovit pogled na francosko podeželje.

gu_delon_28.jpg

Kdo pa bo graščak, ko se delo konča? Zagotovo ne Guyot, saj je zanj grad le še ena učna izkušnja. Guédelon bo ostal francoska turistična atrakcija in prostor za širjenje znanja o preteklosti.