Novost leta 2010 je bila profesionalna žaga stihl 362, letošnja novost pa je manjša žaga stihl 241, vsaka je po svoje kraljica v svojem razredu. Obe žagi nam je za preizkus odstopilo podjetje Unicommerce iz Logatca, testiranje pa je opravil naš stalni sodelavec in preizkuševalec žag, poklicni sekač podjetja Grča Franci Zupančič.

MS 362

Stihlova lanska novost med verižnimi žagami je bila žaga MS 362. Številne novosti po podatkih proizvajalca dodatno zmanjšujejo vibracije, nov sistem predfiltracije zagotavlja daljše intervale med čiščenjem filtrov, poleg tega je po podatkih proizvajalca za 20 odstotkov zmanjšana poraba goriva v primerjavi z žagami s podobnimi karakteristikami in močjo, žago pa odlikuje tudi za okoli 70 odstotkov manj emisij v primerjavi s prejšnjimi modeli. Po številnih mnenjih v tujini gre za Stihlov izdelek, ki je nekako najboljša kombinacija učinkovitosti, navora in moči ter tudi teže, kar smo ugotovili tudi mi. Priporočena dolžina meča je 40 centimetrov, to pa je dolžina, ki danes postaja najbolj priljubljena tudi med profesionalci. Žaga je več kot dovolj močna za podiranje najdebelejših dreves, hkrati pa še dovolj lahka in okretna za klestenje.

stihl1_zaga.jpg

Pokrov motorja je v enem kosu, tako da tudi ob čiščenju filtra dvignemo celega, kar pa je po zaslugi hitrih zaskočnih vijakov hitro in priročno. Vsi amortizerji pri 362 so kovinske vzmeti, kar še dodatno zmanjšuje vibracije (+++). Zračni filter je dvojni. Novost je tudi sistem predfiltracije, ki deluje tako, da vetrnica z rotacijo večje delce odpihne na zunanji del pokrova, zrak za filtriranje pa se črpa skozi režo tik ob osi vetrnice. Stihl je ta sistem prvič uporabil pri motorni profesionalni žagi MS 441. Žaga je serijsko opremljena z nastavljivo oljno črpalko in dekompresijskim ventilom, opcijsko pa bo v ponudbi tudi žaga MS CQ, to je s sistemom quick stop, ki ga posebej priporočamo (takoj ko spustite ročaj, se veriga ustavi). Seveda ima žaga tudi Stihlov list, ki v vseh pogledih prekaša vse konkurenčne. Sestavljen je iz treh plošč, olje pa prodira proti konici meča med ploščami in po verigi, tako da je mazanje dvojno in ni potrebno mazanje koleščka na koncu meča. Meč je zelo dober, o čemer priča tudi to, da ga nekateri profesionalni sekači montirajo tudi na žage drugih proizvajalcev.

Stihl MS 241

Poglejmo še letošnjo novost, žago stihl MS 241 C-M. M pomeni M-Tronic, gre pa za elektronsko vodeni sistem uplinjača z motorjem stihl 2-Mix, ki v kombinaciji zmanjšata emisijo izpušnih plinov za več kot 70 odstotkov v primerjavi s klasičnim dvotaktnim motorjem, poleg tega pa tudi porabo za približno 20 odstotkov. Prihodnje leto bodo začeli veljati novi, strožji zakoni v EU glede izpustov plinov in tako so novi stroji in tehnične rešitve deloma tudi posledica zaostrenih zahtev. Na področju motornih žag stihl nikakor ne na račun morebitne manjše moči, ampak so vse rešitve dodatne prednosti.

Motorna žaga stihl 241 C-M je s priporočenim 35-centimetrskim mečem idealna za klestenje, nikakor pa to ni žaga, ki jo boste uporabljali le za redčenje gozda. Žaga ima 42,6 cm³ motor z močjo 2,2 kW, dvotaktni motor s tehnologijo 2-Mix v kombinaciji s štirikanalno tehnologijo vbrizgavanja goriva pa ob manjši emisiji in porabi goriva zagotavlja odličen navor, kar pomeni, da se žaga ne ustraši niti najdebelejših in najtrših hrastov tja do 70 centimetrov premera. Seveda, če je žaga v rokah profesionalca, ki obvlada svoje delo. Žaga je zaradi manjše teže (4,7 kilograma) in dimenzij zelo okretna ter omogoča hitro in natančno delo, ohišje motorja pa je iz magnezija.

stihl4_zaga.jpg

Sistem za dušenje vibracij je dodatno izboljšan. Poleg dinamičnega vpetja motornega dela s tremi jeklenimi vzmetmi so tu še posebne dodatne gumijaste vzmeti med blokom motorja in okvirjem vpetja verige oziroma spodnjim nosilcem, tako da je nivo vibracij vsega 2,9 m/s² levo in desno, kar je, če se ne motimo, trenutno glede na rezultate meritev najboljši dosežen rezultat glede vibracij pri vseh Stihlovih žagah (+++). Poleg tega ima 241 dinamično (na gumijastih vzmeteh) vpet tudi vplinjač, kar še dodatno zmanjšuje vibracije.

Poglejmo še verigo. Žaga je opremljena s priporočljivim mečem rollomatic dolžine 35 centimetrov in verigo 3/8“. Veriga ima nekako srednje velike zobe, kar hkrati omogoča odličen in natančen rez, tudi za nego dreves, možnost povratnega udarca je močno zmanjšana, hkrati jo lahko kakovostno uporabljate tudi za posek debelejših dreves, zaradi majhne teže in gladkega reza pa je še kako primerna tudi za različne tesarje. Novost je pri vpetju pokrova verige, ki ima samo en vijak. Tukaj ne gre za sistem, podoben sistemu hitrega vpenjanja, kjer imamo samo en nosilni vijak. Meč namreč naleže na vijak in na slepi nosilec, tako da je trdno vpet, z matico pa ga le učvrstimo (++). Pri sistemih hitrega vpenjanja lahko ob velikih obremenitvah pride do gibanja meča.

stihl3_gozd.jpg

M-Tronic s pomočjo dekompresijskega ventila in elastostarta poskrbi za še bolj optimalen vžig, z elektroniko pa uravnava tudi vse nastavitve z upoštevanjem zunanjih razmer, kot so temperatura, nadmorska višina in tudi kakovost goriva. Med delom elektronsko skrbi za uravnavanje količine goriva in seveda tudi zraka, ob tem pa se doseže hitrejše ogrevanje motorja po zagonu, tako da lahko zelo hitro začnete delati.

Žaga ima tudi sistem predfiltracije zraka, ki se je dobro izkazal tudi pri predhodnih žagah. Na tak način se še dodatno razbremeni filter, ki je pri tej žagi okrogle oblike. To je nov filter iz polietilena HD 2, ki je olje- in vodoodbojen ter s tem zelo enostaven za čiščenje. Odstranitev filtra je enostavna z zasukom. Pokrov motorja je v enem kosu, tako da ga ob čiščenju filtra odstranimo celega, kar je po zaslugi zaskočnih vijakov hitro in priročno.

Skratka, obe žagi sta se na našem preizkusu več kot izkazali. MS 362 smo preizkusili v najtežjih razmerah tridnevnega dela, z MS 241 pa smo bili bolj »nežni« in smo jo na teren poslali le za eno popoldne, obljubljamo pa vam še dodatni in posebni vztrajnostni preizkus te žage. Vseeno lahko z gotovostjo rečemo, da sta žagi kraljici svojega razreda.

Tehnični podatki in primerjava med MS 241 in MS 362

                                                                                         MS 241                   MS 362
Delovna prostornina (ccm)                                            42,6                         59
Moč kW/KS                                                                   2,2/3,01                 3,4/4,6
Teža brez meča (kg)                                                         4,7                         5,9
Razmerje med težo in močjo (kg/kw)                           2,1                         1,8
Rezervoar za gorivo (l)                                                   0,39                         0,6
Rezervoar za olje                                                            0,25                        0,33
Oilomatic žagina veriga, korak                                  3/8" 1,3                  3/8" 1,6
Oilomatic žagina veriga, tip              PS3 (Pico Super 3) RSC     (Rapid Super Comfort)
Rollomatic meči (priporočena dolžina reza, cm)       35                          40