Od shrambe do kuhinje

Poglejmo nekaj predlogov, ki so že prišli na naslov podjetja Xella. Mateja Grašič iz Kamnika je ročno izrisala več rešitev ureditve shrambe pod stopniščem, vse od posebnih polic za steklenice do prostora za odpadno steklo.

Dizajn pohištva in dodatkov iz ytonga avtorja Kristjana Levsteka iz Ortneka je prav tako posebej zanimiv, saj odgovarja na številna vprašanja, kako optimalno rešiti določene težave v prostoru. Sedežne garniture s koritom za rože in posebne stene za akvarij. Akvarije lastniki pogosto postavljajo na različne nosilce, rešitev z vgradnjo v samonosilno steno pa je več kot zanimiva. Ta je lahko različno široka, izdelana do vrha stropa, lahko pa je tudi samonosilna miza za akvarij. Celo večji. Poln akvarij je vsekakor dokaj težak, zato je nosilnost podstavka izjemno pomembna. Ytong ima zelo dobro nosilnost in tlačno trdnost, v zidake pa je mogoče tudi pod akvarijem vrezati različne niše, ki služijo za vgradnjo različnih elementov, potrebnih za delovanje akvarija. Skratka, rešitev, ki je več kot zanimiva.

Skice Katje Debevc iz Grahovega pa prinašajo zanimivo rešitev pohištva s centralnim kuhinjskim otokom in omarami iz ytonga. Tudi pri otoku moramo ponoviti tehnične karakteristike ytonga. To sta nosilnost in preprosta vgradnja z vsemi izrezi za pečico, kuhalno ploščo, omarni sistem in seveda tudi vse inštalacije, ki jih lahko povsem skrijemo. Zanimiva rešitev.

Množica idej

Možnosti in idej za uporabo ytonga je praktično toliko, kot je ljudi na svetu. Oblikovanje in gradnja balkonskih ograj, različne rešitve v kopalnicah, vse od zidanih kabin za prhanje naprej, obzidava sanitarnih vozlov v kletnih prostorih, na prostem ali kje drugje, da o različnih letnih kuhinjah na terasi ali na prostem v uti niti ne govorimo. Ali pa morda kar vrtno pohištvo v kombinaciji z lesenimi deskami. Ideja, ki bi jo bilo vredno obdelati.

Ali kamini. Pred kakšnim mesecem dni je bilo zaradi fotografije delno obzidane kaminske peči na naslovnici priloge Moj dom veliko klicev v naše uredništvo glede tega, kdo dela take kamine. Praktično jih lahko tudi vi, samo malo domišljije potrebujete in seveda pravi material, ki ga odlikujejo trdnost, lahkotnost oblikovanja, ima odlične toplotne karakteristike in se ga vgrajuje z enostavnim postopkom lepljenja s tankim slojem lepilne malte, poleg tega je po primerni zaščiti tudi odporen proti vsem vremenskim razmeram. Za kamin ali vrtno pohištvo. Ytong, seveda. Tudi zato ne pozabite na razpis Xelle. Svoje ideje lahko, kot smo zapisali v uvodu, pošljete na naslov Xella porobeton Slovenija, do 30. aprila 2011.