Za pomoč prosite sosede in prijatelje

Če imate v bližnji okolici dobre sosede in prijatelje, jih prosite, da v času vaše odsotnosti varujejo vaš dom. Pustite jim ključe ter jim naročite, da vsak dan pokukajo v vaše prostore ter se prepričajo, da je vse tako, kot mora biti. Takšen sistem varovanja je včasih celo boljši od tehničnega, predvsem pa boste na dopustu bolj sproščeni, če boste vedeli, da se lahko zanesete tudi na človeško pomoč in ne samo računalniško.

Praznite poštni nabiralnik

Če nimate nikogar, ki bi ga lahko prosili, da redno obiskuje vaše domovanje, pa imate zagotovo vsaj enega soseda, ki lahko sproti prazni poštni nabiralnik. Ta namreč vsekakor ne sme ostati poln, saj je to za vlomilce zanesljiv znak, da ste svoje domovanje pustili prazno in nenadzorovano. Prav zato je tako učinkovito tudi, če nekdo v času vaše odsotnosti dviga in spušča rolete, medtem ko zrači stanovanje, včasih pa tudi prižge luč in na balkonu zaliva cvetje.

letterbox_house_numbers.jpg

Plačajte zavarovanje

Za boljši občutek pa je pred dopustom priporočljivo tudi poskrbeti za zavarovanje svoje hiše ali stanovanja kakor tudi vseh vrednih stvari, ki jih boste pustili doma. Kakršne koli dragocenosti lahko pred odhodom tudi pospravite v bančni trezor.

Izključite električne in plinske naprave

Pred odhodom tudi izpraznite hladilnik, sicer se lahko kaj kmalu začne širiti neprijeten vonj pokvarjene hrane, ki lahko prestraši marsikaterega soseda. Idealno je pravzaprav, da ga popolnoma izpraznite in izključite iz elektrike; to pa storite tudi z vsemi drugimi elektronskimi napravami (denimo s televizijo ali računalnikom, ki ju lahko uniči udarec strele, ki lahko povzroči celo požar). Prav tako izključite tudi priključek za plin.

toto_cuicia_kitchen_with_living_room_2.jpg

Umaknite telefon

Na telefonski tajnici nikakor ne puščajte posnetega sporočila, da ste na dopustu; jakost zvonjenja pa zmanjšajte na minimum, in sicer še posebno, če je blizu vhodnih vrat. Če pa tega ne morete storiti, ga vsaj prestavite v drug prostor, ki je bolj oddaljen od vhoda.

Preverite, ali ste zaprli vsa okna

Preden odidete na počitnice, pa tudi preverite, da ste vsa okna in vrata dobro zaprli; rolet pa ne spustite povsem, saj tako dom ne bo že na prvi pogled deloval prazen. Otroke opozorite, da v soseščini ne razlagajo prepogosto, da odhajate na dopust.

apple_tree_in_yard.jpg

Obrežite bližnje grmičevje

Če imate vrt, pokosite travo in obrežite grmovja; pred hišo pa namestite svetila, ki se samodejno vključijo, ko zaznajo gibanje. Vlomilci namreč iščejo temačne kotičke in zaraščeno okolico, ki jim omogočata idealno skrivališče za njihove načrte.