Trajnostna gradnja zahteva zapleteno tehnologijo

Pravzaprav je najbolj pomembna trajnostna gradbena odločitev, ki jo lahko vsi sprejmemo, kako bo stavba obrnjena na svojem zemljišču: kako bo obrnjena proti soncu, da lahko optimalno izkoristi dnevno svetlobo, ter kako bo obrnjena proti vetru, da je lahko čim bolje prezračena, vendar nas vseeno ščiti pred hladnim zimskim vremenom. To ni nobena posebna tehnologija. Včasih so denimo tako gradili, ne da bi to zavestno sploh vedeli. Enostavno so se ravnali po zdravi pameti.

1034947_281947s1.jpg

Trajnostna gradnja zahteva drage in eksotične materiale

Graditi trajnostno pomeni, da uporabljamo materiale iz bližnje okolice, ter da jih uporabljamo, ne da bi jih nerazumno trošili. To pomeni tudi, da med gradnjo proizvedemo čim manj odpadkov.

Trajnostna gradnja je draga

Ekološka gradnja stane prav toliko kot navadna. Poleg tega pa celo prihrani, saj denimo bolj pazljivo ravna z materiali ter odstrani stroške dolgih prevozov le-teh, kasneje pa seveda tudi občutno zmanjša porabo energije.

prairie_ridge.jpg

Lahko gradim trajnostno, vendar s tem ne bom spremenil sveta

Nič ni bolj daleč od resnice. Strokovnjaki v Združenih državah Amerike so denimo objavili ugotovitev, da kar štirideset odstotkov vse energije porabijo stavbe. To je celo več energije, kot ga porabijo vse vrste prevoza skupaj. Prav tako v stavbah porabimo kar trideset odstotkov vse pitne vode in petindvajset odstotkov vsega lesa. Trajnostna gradnja lahko torej kar pošteno spremeni svet. Predvsem pa lastniku omogoči, da uživa v bolj zdravem okolju.