Člani arhitekturnega biroja The Oval Partnership so skupaj z znanstveniki in inženirji gradbeništva iz kitajske province Yunnan oblikovali in zgradili hišo iz bambusa: lahek, trajnosten in okolju prijazen dom, zgrajen iz ekološkega, hitro obnovljivega materiala.

bamboo_house_4.jpg

Dvonadstropna hiša pa je pravzaprav eksperiment arhitektov, ki je sedaj razstavljen na ogled v mestu Kunming. Dokazali so, da je mogoče izdelati laminatne bambusove plošče za množično uporabo.

bamboo_house_2.jpg

Značilnosti bambusa

Bambus izredno hitro zraste, saj potrebuje le okoli štiri leta, da zraste do polne velikosti. Poleg tega uspeva skoraj povsod, ker je izjemno trpežna in nezahtevna rastlina. Ravno zato je ta naravni material tako ekološki in poceni, posledično pa idealen za gradnjo in opremo domov.

bamboo_house_3.jpg

Podjetje The Oval Partnership se je odločilo, da bo še bolj raziskalo ta gradbeni material. Njihov namen pa je bil predvsem,da izboljšajo njegovo odpornost in trajnost ter poiščejo rešitve, ki bi prenesle naravne pojave, kot so rušilni potresi.

bamboo_house_5.jpg

Pohištvo in stene iz bambusa

Bambusova hiša ima tako vso notranjo opremo, vključno z vrati in pohištvom, izdelano iz bambusa; takšna pa je tudi struktura hiše, saj so bambusove tako notranje kot tudi zunanje stene. Ključ do uporabe laminiranega bambusa pa je predvsem je kakovostna izolacija hiše, saj ob primerni izolaciji dejansko lahko gradimo tudi iz slame.