Polivinil klorid ima slab sloves

Posebno nevarna je lahko ena vrsta plastike – polivinil klorid oziroma PVC. Izloča namreč škodljive kemikalije, ki se lahko nabirajo v našem telesu, domu ali okolju. Bodite pozorni, ali ga vsebujejo tudi vaše plastične potrebščine. 

Polivinil klorid je namreč tretja najbolj pogosto uporabljana vrsta plastike, in sicer za polietilenom (ki ga vsebujejo embalaža za hrano in poliestrske tkanine) in polipropilenom (ki ga vsebujejo oblikovani izdelki in embalaža, ki je ne uporabljajo za hrano). Velik porabnik PVC-ja je gradbena industrija, ki iz njega izdeluje denimo cevi. Sestavlja pa tudi plastične zavese za kadi in otroške igrače, včasih pa tudi embalažo za hrano.

pp_plastic_storage_containers_085.jpg

Zakaj se mu je bolje izogniti?

Sam po sebi sicer ni škodljiv. Takšnega ga naredi proces proizvodnje, ki v ozračje spušča vinil klorid, ki je znan povzročitelj raka. Problematično pa je tudi njegovo odlaganje. Tako kot druga plastika se namreč sam nikoli ne razgradi, njegovo zažiganje pa je še bolj nevarno, saj v ozračje sprošča nevarne dioksine, ki naj bi bili prav tako krivi za čedalje bolj razširjena rakava obolenja.

PVC je seveda mogoče reciklirati, vendar pa to ni niti lahko niti poceni. Tudi zato, ker mu je dodanih veliko kemikalij, ki ga spremenijo v mehkejšega in bolj upogljivega. Najbolj pogosto v ta namen industrija uporablja prav ftalate, ki naj bi pripomogli k prezgodnjim rojstvom in oslabljenemu nevrološkemu razvoju, iz plastike pa se lahko tudi sproščajo - še posebno, če se ta segreje. 

Vse to so razlogi, zakaj je bolje, da ne kupujete plastike, ki je označena s številko tri, ker ta označuje PVC, ter raje poiščete vinilne izdelke, ki imajo oznako, da ne vsebujejo polivinil klorida.