Načrtovanje

Nekatere vrtnarije vam pripravijo krajinske načrte za simbolično ceno, vendar si načrt lahko oblikujete kar sami. Pri tem upoštevajte, da simetrično oblikovane pokrajine delujejo bolj uradno, asimetrične, gosto posajene rastline, pa dajejo naravni videz. Sprehodite se čez dvorišče in opazujte obliko okolice. Na list papirja prerišite večje elemente (rože, drevesa, grmičke) in dodajte osnutek želenih potez: sprehajalne potke in prostor za teraso.

yard_landscape.jpg

Pokrajini dodajte vijugaste in zavite oblike ter uporabite liho število opaznejših rastlin. Bolj naravno bo videti, če grmičevja in rož ne posadite v ravni vrsti, temveč jih po pokrajini razvrstite asimetrično. Drevesa, grmičevje in cvetje zasadite v skupine po tri, pet ali sedem rastlin; tako bodo videti veliko bolje kot v skupinah po dve ali štiri.

Središčna točka

Izberite si središčno točko krajine, okoli katere organizirate vso postavitev. Lahko je manjša točka, na primer, ptičja hišica ali bazenček za ptice, ali pa je večji predmet, recimo plavalni bazen, ribnik, vrtna uta ali nasad cvetlic. Središčna točka pritegne oko opazovalca v določen del in določa izhodišče za ureditev cele pokrajine.

_183.jpg

Ravnotežje

Simetrija je lahko zelo lepa, vendar pa je asimetrično oblikovana okolica doma, ki je uravnotežena in sorazmerna, videti veliko bolj naravna in sproščujoča. Na primer: ravnotežje lahko ustvarite tako, da na eni strani dvorišča posadite pisane rože, na drugi strani pa namesto rož namestite enobarvno zelenje. Čeprav območji nista enaki, sta dela uravnotežena.

31garden_600.jpg

Premajhne gredice bodo manj opazne in jih lahko vaša hiša hitro zasenči. Najbolje je, če uporabite mešanico različno velikih rastlin, ki jih posadite po velikosti od najmanjših na enem delu do velikih na drugem.

Ponavljanje in kontrast

Na vsakih nekaj metrov posadite cvetlice in zelenje iste vrste, teksture in barve, da poenotite okolico in jo povežete v celoto. Posadite po tri ali pet sklopov enakega rastlinja, denimo enake cvetoče enoletnice skupaj, namesto da sadite skupine treh različnih vrst.

pokrajina_za_hiso.jpg

Po drugi strani lahko uporabite nasprotje v vašo korist: če imate visoko grmovje s temnimi listi, ga uporabite kot ozadje, pred katerega zasejete nižje cvetlice s svetlo obarvanimi listi. Barvni kontrast bo poudaril obe vrsti rastlin.