Nekatere države, na primer Združene države Amerike, so že postavile zakonsko omejitev, s katero določajo najnižjo starost otrok, ki jim je še dovoljeno ustvariti svoj profil na tako priljubljenem spletnem omrežju. Ta starost je 13 let, vendar pa psihologi pravijo, da bi meja v resnici morala biti še višja.

Dostop do omrežja odvisen od zrelosti otroka

Facebook ni prostor za otroke, saj ti ne poznajo dovolj pravil zasebnosti spletnega omrežja niti nevarnosti, ki tam nanje prežijo. Nekateri otroci se o tem tudi ne pogovarjajo z odraslimi, kar še poveča njihovo naivnost in možnost nepremišljenih ravnanj. Nekateri pa preprosto niti niso še dovolj emocionalno zreli, da bi lahko brez posledic uporabljali splet. Zato nekateri psihologi menijo, da bi morala biti najnižja dovoljena starost za dostop do Facebooka 16 let. Starši pa morate otroke, tudi tiste malo starejše, poučiti o pravilih varne uporabe omrežja.

otroci_facebook.jpg

Pravila obnašanja

Otrokom in mladim razložite nekaj pravil, ki določajo varno uporabo spletnih socialnih omrežij. Za začetek jim denimo razložite, zakaj je nevarno, če omogočijo neznancem dostop do svoje telefonske številke, naslova, podatkov o družini ali šoli.

Otroci naj nikoli ne lepijo zasebnih fotografij in videoposnetkov, prav tako pa naj ne sprejemajo klepetov z neznanci in se nikakor ne dogovarjajo za srečanja v živo. Klepet naj takoj prekinejo, če komunikacija s "prijateljem" postane žaljiva ali vznemirjujoča; večkrat pa tudi poudarite, da se o takšnih izkušnjah vedno lahko nato pogovorijo tudi z vami.

Glede na to, da je za otroke Facebook zabaven način druženja s prijatelji in sovrstniki, jih je težko povsem izolirati od njega. Naloga staršev pa je, da njihovo uporabo spletnih družbenih omrežij nadzorujete in redno spremljate, predvsem pa da jih opozarjate na nevarnosti.