Družba se je spremenila. Spoznali smo, da nismo najpomembnejši na tem planetu, ter se odločili, da bomo poskušali z njim čim lepše ravnati. Varovanje okolja pa je postalo način življenja tudi za arhitekte in notranje oblikovalce.

panoramska_stena_3.jpg

Vrnitev k naravnim materialom

Strokovnjaki se še posebno posvečajo raziskovanju uporabnosti povsem naravnih materialov. Arhitekti in notranji oblikovalci so začeli pri svojem delu  uporabljati predvsem les, ki se je poleg gline in kamna izkazal tudi kot najbolj kvaliteten naraven gradbeni material. Predstavlja dobro izolacijo, ne oddaja škodljivih hlapov, je zelo trpežen, po potrebi pa ga lahko tudi recikliramo. Poleg tega je eden najbolj zdravih materialov, vendar le, če je zaščiten in pobarvan z okolju prijaznimi sredstvi. Najbolj priljubljena izbira so hrast, češnja, breza, oreh in bukev.

green_home_designs_2.jpg

Recikliranje že uporabljenih materialov

V zadnjem času se čedalje bolj uporablja tudi star les - les, ki je nekoč že bil pohištvo, hiša, celo čoln. Če ga ne obrusijo in pobarvajo, lahko postane tudi privlačna rustikalna dekoracija. Poleg tega je mogoče polomljeno staro pohištvo popraviti, obrusiti, na novo prebarvati in tapecirati ter ga tako hitro spremeniti v povsem uporabnega. Porabiti pa je mogoče celo lesne ostružke. Z lepilom jih lahko spremenijo v iverko in uporabijo kot kakšen manjši element - denimo okvir.

Reciklirati pa je mogoče celo tapete. Kar nekaj znanih podjetij že odkupuje stare in iz njih izdeluje povsem nove.

bamboo_interior_ideas_blinds2.jpg

Odkrivanje bambusa

Vse bolj priljubljen pa je tudi bambus – eksotično drevo, ki celo, ko ga posekamo, še vedno raste. Najprej so iz njega izdelovali predvsem talne obloge, saj lahko daje tudi videz parketa. Danes pa ga prodajajo tudi kot vrsto tapet in okenskih senčil. Še posebno je priporočljiv v domovanjih alergikov.