Grelnik vode dodatno izolirajte

Termostat grelnika nastavite na 50 stopinj Celzija. Tako voda ne bo niti prehladna niti pretopla, ne boste se opekli, hkrati pa boste preprečili razvoj škodljivih bakterij. Če je vaš grelnik že starejše izdelave, ga še dodatno oblepite z izolirnim trakom, da ne bo izgubljal preveč toplote.

Ne kopajte se, temveč se prhajte

Namestite varčno glavo za prhanje. Ta ne bo zmanjšala pritiska vode, temveč jo bo le v danem trenutku porabila manj. Prav tako se ne kopajte, temveč se vedno samo prhajte. Pet minut prhanja namreč porabi okoli trideset litrov vode, da boste napolnili kad, pa potrebujete kar 70 litrov vode.

modern_bathroom_titan_heaven.jpg

Namestite sijalke, ki imajo manj vatov

Svetila nadgradite s senzorji, ki zaznajo, kdaj je nekdo v sobi; ko pa je ta prazna, se avtomatsko ugasnejo. Prav tako s svetil redno brišite prah, sicer lahko ta zmanjša moč njihovega delovanja kar za 50 odstotkov. Verando, hodnik in dovoz obsijte s sijalkami, ki imajo manj vatov in se tako na en mah še znebite množice mrčesa. Notranja oprema naj bo svetla, njena barva pa bleščeča. Tako se bo v prostorih odbijalo več svetlobe, vi pa ne boste potrebovali močnih sijalk.

Uporabljajte čim manjše električne naprave

Pazite, da svetila nikoli niso blizu termostatov klimatskih naprav, saj bodo te sicer temperaturo zraka v prostoru prepoznale kot veliko višjo in zato porabile več energije, da bi jo znižale, kot je to resnično potrebno. Poleg tega uporabljajte čim manjše električne naprave, kar naj še posebno velja v kuhinji. Mikrovalovna pečica ali opekač denimo porabita kar 75 odstotkov manj energije kot električna pečica.

001bcc50.jpg

Čim manjkrat odpirajte hladilnik

Približno dvakrat letno hladilnik odmaknite od stene in posesajte njegov hrbtni del. Tako bo kompresor deloval bolj učinkovito pa tudi manj se bo kvaril. Prav tako čim manjkrat odpirajte hladilnik. Vsakič, ko ga odprete, namreč uide kar 30 odstotkov ohlajenega zraka. Pazite pa tudi, da hladilnika ali zamrzovalnika ne prenapolnite, saj morata za optimalno delovanje imeti dovolj praznega prostora, da lahko hladen zrak nemoteno kroži.