Največji izziv pri opremljanju podstrešja so zagotovo nizki stropi na določenih mestih, nagnjene strehe in malo prostora za shranjevanje. Z nekaj načrtovanja pa lahko sami premišljeno opremite moderno podstrešno stanovanje in si ustvarite prijeten življenjski prostor.

mansarda_kuhinja.jpg

Okna

V prostor zagotovo želite spustiti čim več naravne svetlobe, kar najlažje dosežete z vgraditvijo več strešnih oken. Ta naj bodo najboljše kvalitete in ne smejo puščati vode, temveč morajo čim bolje izolirati in ohranjati toploto v prostoru. Okna namestite tako, da se bodo lahko nemoteno odpirala in poskrbite tudi za primerna senčila.

Prostor za shranjevanje

Preudarno premislite in načrtujte prostore za shranjevanje predmetov, kar pomeni, da predhodno izmerite višino stropov na različnih delih, kamor nato postavite vgradne omare. Omare je najbolje namestiti na najnižji del stropa, višje stene pa uporabljajte za vsakodnevne aktivnosti.

loft_mansarda3.jpg

Ležišče

Glede na svojo učinkovitost je zelo praktična rešitev za večje mansarde z visoko streho dvignjena postelja. Ležišče je postavljeno neposredno pod streho (do njega vodijo zavite stopnice ali lesena lestev), medtem ko je dnevni prostor s kuhinjo v spodnjem delu stanovanja.

Pohištvo

Na manjših podstrešjih z nizkimi stropi je bolje imeti manj pohištva, saj je hitro videti prenatrpano. Kupite le nekaj posebnih, osnovnih kosov vgradnih omar ali zložljivo, večnamensko pohištvo v svetlih, kremnih barvah. Sredino prostora pustite odprto, brez razstavljenih predmetov.

 

stanovanje_m_1.jpg

Terasa

Veliko podstrešnih stanovanj je zgrajenih pod streho tako, da imajo dovolj prostora za zunanjo teraso. Če le imate to možnost, odprite eno stran stene in naredite teraso, kjer se boste lahko v toplih poletnih mesecih sproščali.

Več slik podstrešnih stanovanj si oglejte v fotogaleriji.