V najbolj vročih dneh običajno iščemo načine, da bi se čim bolj učinkovito ohladili. Želimo se zaščititi pred sončnimi žarki, saj bi drugače lahko ogrozili svoje zdravje in dobro počutje. Točno tako je tudi pri živalih, le da te po navadi ne morejo same poskrbeti zase. To je naša naloga. Hišne živali so odvisne od nas, zato moramo na njih ustrezno paziti.

Psov in drugih živali nikoli ne puščajte v avtomobilu

Pravzaprav ljubljenčkov sploh ne jemljite s seboj v avtomobil, še posebno, če nimate klimatske naprave. Temperatura v avtomobilu z odprtimi okni ali brez klime se lahko povzpne tudi na 40, 50 in več stopinj Celzija le v nekaj minutah, kar je dovolj za pasji srčni napad. Imejte to v mislih in tudi, da vaš pes na telesu nosi debel kožuh, ki še dodatno zviša njegovo telesno temperaturo.

dog_in_hot_car.jpg

Sončna krema za živali

Hišne živali imejte na hladnem, lahko pa na njihov kožuh nanesete celo sončno kremo, namenjeno psom, mačkam… Morda mislite, da živali ne potrebujejo zaščitne kreme, vendar veterinarji priporočajo, da jo uporabite. Vedno bolj nevarni sončni žarki namreč hitro poškodujejo tako kožo kot živalski kožuh.

Pse peljite na sprehod zjutraj ali zvečer, ko sonce ni tako močno in temperatura ozračja ni visoka. Dnevno jim tudi zagotovite hladno vodo, ki je mora biti dovolj za pitje in osvežitev.

dog_on_walk.jpg

Bodite pripravljeni

Pri telefonu imejte pripravljeno telefonsko številko bližnjega veterinarja, če bi hišnega ljubljenčka zadela kap zaradi vročine. Znaki nevarnosti srčnega infarkta so bruhanje, utrujenost, pasivnost, cviljenje, žival pa zavrača tudi hrano. Če opazite takšne znake, ljubljenčka takoj odpeljite k veterinarju.

Psa in mačke naj nekdo vedno nadzira

Če se odpravljate na počitnice in hišnih živali ne nameravate vzeti s seboj, jim priskrbite zanesljivega nadzornika, ki bo v vaši odsotnosti pravilno pazil nanje. Poprosite prijatelje ali družinske člane, če se lahko hišni ljubljenček za nekaj časa vseli k njim.